Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Volební účast je mizivá. K urnám přišlo kolem 15 procent lidí

Volby do Evropského parlamentu netáhnou. Těsně před uzavřením volebních místností v sobotu 24. května byla v Liberci voličská účast ještě nižší než v předchozích eurovolbách. K urnám přišlo podle předběžných čísel průměrně 10 – 15% voličů (v roce 2009 to bylo na Liberecku 27,6%).

Vyšší počet voličů zaznamenala volební komise například v okrsku číslo 39 na Gymnáziu a SOŠPg Jeronýmova, kam dorazilo 20% voličů. Dále třeba volební okrsek číslo 7 na ZŠ Oblačné napočítal 23% z oprávněných voličů. V okrajových částech města byla ale volební účast nižší než v centru, pohybovala se kolem 10 procent.

Voličům, jimž skončila platnost občanského průkazu, vydal Magistrát města Liberce v průběhu voleb po úřední době celkem 4 občanské „rychloprůkazy“, které mají platnost jeden měsíc. K tomu bylo občanům mimo úřední hodiny vydáno dalších 5 řádných občanských průkazů, o něž si lidé zažádali už dříve, ale do voleb je neměli vyhotovené.

S přenosnou volební schránkou zavítali členové komise v sobotu také k Emilii Veverkové, vdově po fašisty a komunisty pronásledovaném novináři Josefu Veverkovi. Přestože paní Veverková oslaví 30. května 102 let a už na ni doléhají neduhy stáří, volby nevynechala – jako ostatně nikdy v životě.

„Volím pokaždé. Je to mé občanské právo, které současně beru i jako svou povinnost,“ řekla, když házela do urny obálku se svým hlasem. Jak dodala, nerozumí lidem, kteří zůstali doma a nevyužili svou možnost ovlivnit budoucí podobu Evropského parlamentu.

Volby v Liberci proběhly po oba dny v poklidu, žádné problémy se nevyskytly.

Napsala Zuzana Minstrová

Štítky Evropský parlament, Liberec, Liberecký kraj, volby, Emilie Veverková, Josef Veverka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volební účast je mizivá. K urnám přišlo kolem 15 procent lidí  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.