Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Zadlužení kraje kleslo. Stále ale přesahuje miliardu

Na konci loňského roku kleslo zadlužení kraje na 1,021 miliardy korun. Na každého z 438.700 obyvatel tak kraj dluží 2327 korun. Celkový dluh je o 11 procent nižší než na konci roku 2013, kdy zbývalo splatit 1,152 miliardy. Další úvěry vedení kraje neplánuje, zadlužení by se mělo dál snižovat, do roku 2018 zhruba na 600 milionů korun.

Loňské hospodaření Libereckého kraje skončilo s více než 24milionovým přebytkem. Podle předběžných informací dosáhly příjmy kraje 7,02 miliardy korun a výdaje byly 6,99 miliardy. Investiční akce a projekty spolufinancované z evropských fondů se podle Pietera podařilo financovat z vlastních prostředků bez dalšího zadlužování. K největším investicím patřilo mimo rekonstrukcí silnic zateplení českolipské nemocnice za 126 milionů korun. Nákup bývalého areálu Výzkumného ústavu textilních strojů za 120 milionů nebo výstavba lůžkového hospice za 109 milionů korun.

Za dobré výsledky vděčí kraj lepším daňovým příjmům, ale také výrazným úsporám. Celkové daňové příjmy kraje dosáhly 2,378 miliardy korun a byly o 173 milionů vyšší, než se předpokládalo. Výdaje na provoz krajského úřadu, osobní výdaje zastupitelstva a zaměstnanců krajského úřadu a výdaje krajských odborů se podařilo snížit o 50 milionů korun. "Díky těmto úsporám můžeme dodatečně podpořit své investiční a rozvojové aktivity v letošním roce částkou téměř 220 milionů korun," dodal náměstek hejtmana Marek Pieter.

Liberecký kraj počítá v letošním roce s příjmy a výdaji 2,366 miliardy korun. Rozpočet je zhruba o sto milionů korun vyšší, než byl původně ten loňský. Stejně jako loni se ale během roku zvýší na zhruba sedm miliard korun díky dotacím na školství a sociální věci, ale také investičním dotacím z evropských a státních fondů. Do investic půjde kolem 1,5 miliardy korun, nejvíc peněz je určeno na dokončení rekonstrukcí silnic poškozených povodní v roce 2010 a na opravy krajských komunikací. Na splátkách úvěrů včetně úroků zaplatí letos kraj 119 milionů korun.

Napsala ČTK

Štítky Marek Pieter, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadlužení kraje kleslo. Stále ale přesahuje miliardu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.