Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Zastupitelé Libereckého kraje budou dnes volit nové radní

Zastupitelé Libereckého kraje dnes zvolí nové radní. Radu opouští Ivana Hujerová (Změna pro Liberecký kraj), která v pondělí rezignovala. Nově se členy rady mají stát dva zástupci ČSSD, Lenka Kadlecová a Vít Příkaský. Rekonstrukce rady je důsledkem změn v krajské koalici, kterou nově tvoří vítězní Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD se sedmi mandáty a sedm z deseti zastupitelů původně zvolených za Změnu.

Libereckému kraji vládla od voleb koalice Starostů a Změny pro Liberecký kraj, dohromady měla v zastupitelstvu těsnou většinu 23 mandátů z 45. V lednu ale koalici opustili tři zastupitelé Změny - lídr Jan Korytář, odvolaná náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumová a Jaromír Baxa. Koalice tak ztratila většinovou podporu v zastupitelstvu. Starostové pak nabídli spolupráci ČSSD, která se ke zbytku koalice připojila.

Nová koalice by měla mít v zastupitelstvu pohodlnou většinu 27 mandátů z 45. Zda tomu tak skutečně bude, ukáže dnešní hlasování. Třeba André Jakubička (Změna) označil v pondělí spojení s ČSSD "za bezpáteřní spolupráci na bázi opoziční smlouvy" a odmítl ji podpořit. Jakubička měl sám zájem o místo radního pro zdravotnictví. Pro jeho zvolení však nebylo dost hlasů.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, ČSSD, koalice, Starostové pro Liberecký kraj, Jan Korytář, Zuzana Kocumová, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Libereckého kraje budou dnes volit nové radní  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.