Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Zastupitelem Harrachova bude i právník, s nímž se město soudí

Do zastupitelstva v krkonošském středisku Harrachov na Semilsku byl zvolen i právník Tomáš Vašíček, po němž město u soudu vymáhá 2,5 milionu korun. Podle internetových stránek www.volby.cz skončila SNK - Změna pro Harrachov, kterou do voleb vedl, druhá a získala dva mandáty v 15členném zastupitelstvu.

S výrazným náskokem vyhráli Starostové pro Liberecký kraj vedeni starostkou Evou Zbrojovou. Hlas jim dalo 32,3 procenta voličů a mají šest zastupitelů.

Vašíček Harrachov před čtyřmi lety zastupoval ve sporu o stomilionový dluh z dob privatizace tamní sklárny. Tehdejší vedení města v čele s ODS s ním uzavřelo nevýhodnou smlouvu za deset milionů korun bez výběrového řízení. Zaplaceno dostal zhruba 3,5 milionu, téměř 2,5 milionu korun teď město žádá u soudu zpět. "Podali jsme k soudu žalobu, projednávání však zatím nezačalo," řekla Zbrojová. Teprve nedávno zastupitelé schválili 150.000 korun na soudní poplatek.

Vrácení peněz se Harrachov domáhá na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS), podle něhož radnice porušila zákon, když zakázku zadala bez veřejné soutěže. Úřad za to městu vyměřil pokutu 40.000 korun. Zakázka byla navíc předražená, obvyklá cena v takovém případě by se podle Zbrojové měla pohybovat kolem milionu korun. Proto teď radnice žádá své peníze zpět. Harrachovu se už bez Vašíčka podařilo ve sporu o stomilionový dluh uspět. Po 21 letech kauza letos v červnu skončila.

V oblíbeném krkonošském středisku šel letos do voleb rekordní počet deseti subjektů a 150 kandidátů, což je desetina obyvatel města. Podle internetových stránek www.volby.cz přišlo k volbám v Harrachově 63,3 procenta voličů, což je výrazně více než před čtyřmi lety. Tehdy hlasovalo 55,96 procenta voličů. Do zastupitelstva se ještě dostaly ANO 2011 a ODS, které mají také po dvou mandátech. Po jednom zastupiteli budou mít SNK ED, NE-závislí a SNK Pro Harrachov.

Napsala ČTK

Štítky Harrachov, volby, SNK Evropští demokraté, Eva Zbrojová, radnice, okres Semily, ODS, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Starostové a nezávislí, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelem Harrachova bude i právník, s nímž se město soudí  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.