Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Změna nejspíš míří do opozice. Koalici odmítají Starostové i TOP

Vítěz voleb v Liberci nejspíše skončí v opozici. Koalici se Změnou pro Liberce po ANO 2011 odmítla v noci na dnešek i TOP 09. Bez třetí strany do spojení se Změnou nepůjdou ani Starostové pro Liberecký kraj, řekl lídr Starostů v Liberci Michal Hron. Dvojkoalice by v devětatřicetičlenném zastupitelstvu měla 20 mandátů.

"Oficiálně jsme ještě nejednali. Předpokládám ale, že se Změna s námi sejde a jednání ukončí. Pokud nám navrhnou dvojkoalici, odmítneme," řekl Hron. Starostové chtějí mandát 23 hlasů, k tomu je třeba složení minimálně tří stran. Více času Starostové Změně na vyjednávání nedají. "Další strany daly svoji vůli najevo a nic nového se narodit nemůže," řekl Hron. Po odmítnutí ANO v úvahu už přicházela jen TOP 09. S ČSSD, ODS a komunisty Změna odmítá spolupracovat.

Komunální volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec, která získala 12 mandátů. Za ní skončilo hnutí ANO 2011, které má devět zastupitelů, na třetím místě jsou Starostové s osmi mandáty. Čtvrtá je ČSSD se čtyřmi křesly a po dvou mandátech získali komunisté, TOP 09 a ODS. Lídr Změny Jan Korytář dnes řekl, že jednat budou dál. Koaliční vyjednávání skončí až ve chvíli, kdy někdo oznámí, že uzavřel koaliční dohodu, dodal. Souběžně se Změnou jedná od pondělí o vlastní koalici také ANO, nabídne spolupráci Starostům, ČSSD a TOP 09.

"S nikým kromě Změny jsme zatím nejednali, nepřišlo by nám to slušné," řekla Zora Machartová, která byla lídrem kandidátky TOP 09. Hlavním důvodem odmítnutí spolupráce se Změnou je podle její negativní předvolební kampaň. "Je tam nedůvěra k partnerství se Změnou, k tomu, jak by to mohlo fungovat. I když se možná mýlíme, ale to ukáže čas," dodala. Podle Hrona s ANO zatím nejednalo ani hnutí Starostů.

Na odmítnutí spolupráce se Změnou se shodla celá členská základna TOP 09. Podle Machartové potřebuje Liberec stabilní koalici. Důležitá je podle ní konstruktivní spolupráce koaličních partnerů, spolupráce se Změnou pro Liberec však nedává záruky efektivní spolupráce. "Ve Změně ale pracuje řada odborníků, kterých si vážím. Nevylučuji spolupráci ve vedení města, jen musíme vždy naleznout shodu a mít společný cíl - efektivně fungující město," řekla.

Machartová si ale dokáže představit, že TOP 09 bude podporovat i dvoučlennou koalici Změny a Starostů, jež by měla v 39členném zastupitelstvu těsnou většinu 20 hlasů. "Neznamená to, že když s nimi koalici neuzavřeme, že je nebudeme v konstruktivních bodech podporovat. Dokážu si také představit, že podpoříme i jednotlivé obsazení míst, ať je to primátor nebo rada," dodala.

I to je důvod, proč chce Korytář o koalici dál jednat. "Nevěřím, že by se TOP 09 hrnula do koalice s ČSSD. Bez nich by koalice ANO, Starostů a ČSSD měla jen 21 mandátů, což není žádná výrazná většina," poznamenal lídr Změny. Je navíc podle něj otázkou, zda všichni "starostové" budou mít zájem zapojit do koalice ČSSD a nebo se raději spojí se Změnou, byť by se na začátku musela opřít jen o podporu dalších zastupitelů. I Hron připustil, že ani ANO nemusí při vyjednávání uspět a do "hry" by se tak asi vrátila Změna. "Muselo by to ale být v nějakém jiném formátu," dodal. Bez ANO či Změny v Liberci žádná koalice nevznikne. 

Dvojkoalice Starostů a Změny vznikla před dvěma lety na krajské úrovni. Má těsnou většinu 23 mandátů v 45členném krajském zastupitelstvu. Koalice však dlouhodobě nefunguje a hrozí, že se rozpadne. I to byl důvod, proč Starostové žádali vznik koalice založené na nejméně třech subjektech s výraznější většinou v zastupitelstvu.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, ANO 2011, TOP 09, Starostové a nezávislí, koalice, ČSSD, Starostové pro Liberecký kraj, ODS, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna nejspíš míří do opozice. Koalici odmítají Starostové i TOP  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.