Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Restaurace Radniční sklípek v Liberci se otevře až v prosinci

Obnovená restaurace Radniční sklípek v Liberci se zřejmě otevře až v prosinci. Rekonstrukce historického sklepení radnice byla náročnější, než se čekalo. Celková rekonstrukce byla nesmírně složitá, některé prvky stavbaři vyměňovali poprvé za více než 120 let, co radnice stojí, například přípojky vody, řekl náměstek primátorky Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Původně se čekalo, že bude možné restauraci otevřít už v listopadu.

Prostor si na deset let pronajal Pivovar Svijany, který tam buduje moderní restauraci s českou kuchyní. Rekonstrukce bude stát více než osm milionů korun. "Stavbaři už obnovili staré německé šachty kolem budovy. Radnice je nyní dokonale izolována od spodní vody. Vše se přitom dělo pod bedlivým dohledem památkářů," doplnil Jiří Šolc. Vyměněna byla původní dubová okna, restaurace má nejmodernější vzduchotechniku. "Bude zde také možnost připojit se přes wifi města k internetu," dodal náměstek.

Restaurace byla v radničním sklípku otevřena už v roce 1893, ještě před zprovozněním úřednických prostor nové neorenesanční budovy. Sklípek fungoval od té doby bez přerušení 110 let. Restaurace v suterénu radnice byla s 300 místy největší ve městě a byla velmi oblíbená. Fungovala až do roku 2003, kdy ji poslední nájemce - Krušovický pivovar - kvůli vysokým nákladům zavřel, i když měl tehdy smlouvu až do roku 2015. "Veškerou technologii a vybavení tehdy odvezli, a tak bylo nutné vše udělat znovu," poznamenal Šolc.

"Pro pivovar je to možnost mít v centru krajského města svou vlajkovou loď," řekl již dříve předseda představenstva pivovaru Tomáš Kučera. Firma chce, aby byla radniční restaurace první, kde se bude svijanské pivo čepovat z tanků. Obnovena bude tradiční pivnice Parlament s nabídkou pochoutek k pivu i Primátorský sál se servisem vyšší třídy. "Provoz bude výjimečný svou zákaznickou strukturou, kde bychom chtěli uspokojit široké spektrum zákazníků různých sociálních skupin," doplnil Karel Kubelka, vedoucí stravovacího provozu Krajské nemocnice Liberec, která bude restauraci provozovat.

Napsala ČTK

Štítky restaurace, Liberec, radnice, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, pivovar, Pivovar Svijany, Tomáš Kučera, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurace Radniční sklípek v Liberci se otevře až v prosinci  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.