Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Město chce rozdat mezi Liberečany až 500 kompostérů

Patříte mezi ty, kteří každé jaro soutěží v křížovce městského zpravodaje o kompostér? Zatímco v minulosti se na řadu Liberečanů, kteří správně vyluštili tajenku, nedostalo, letos by tomu mohlo být jinak. Zatímco loni město rozdělilo mezi občany 60 kompostérů, letos by jich mohlo být až 500. Umožnit by to měla dotace na prevenci vzniku odpadů.

„Poptávka po zahradních kompostérech dlouhodobě převyšuje nabídku. Prostřednictvím křížovkářské soutěže, která v jarních měsících vychází v Libereckém zpravodaji, se průměrně hlásí přes 250 zájemců ročně. V případě získání dotace a realizace projektu bychom letos mohli vyhovět všem žadatelům a náklady na pořízení kompostérů by vzrostly jen minimálně,“ uvedla náměstkyně pro životní prostředí, veřejnou zeleň a cestovní ruch Karolína Hrbková (Změna).

Plánovaných 500 kontejnerů by vyšlo na milion korun, přičemž 85 procent způsobilých výdajů by pokryla zmiňovaná dotace.

Od roku 2002, kdy město spustilo projekt domácího kompostování, putovalo mezi občany 1260 kompostérů. „Zahradní kompostéry výrazně přispívají k prevenci vzniku odpadů, jelikož bioodpady produkované domácnostmi se nedostávají do komunálního odpadu a mohou být znovu prospěšné,“ dodala mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Pro představu, biologicky rozložitelný odpad navíc tvoří 45 – 50 procent směsného komunálního odpadu.

Foto Bystrcnik.cz

Štítky kompostoviště, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Irena Paďourová

kde se můžeme přihlásit jsme zahrádkářská kolonie v Pilinkově-Vesec a zbytečně odpad házíme do lesa což se asi nemá ale kam s tou trávou

Pátek, 24. února 2017, 13:50Odpovědět

Město chce rozdat mezi Liberečany až 500 kompostérů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.