Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Český Dub přestaví bývalé kino na multifunkční dům

Český Dub přestaví bývalé kino na multifunkční dům. Včetně pořízení nového vybavení na to bude odhadem potřeba 33 milionů korun. Práce začnou letos, nejspíš v červenci. Město chce zrekonstruovanou budovu otevřít příští rok na podzim, řekl starosta města Jiří Miler.

Na stavbu chtěla radnice získat evropskou dotaci, neuspěla však, a proto bude rekonstrukci hradit z vlastního rozpočtu a úvěru. "Jsme téměř bez dluhů a toto je něco, co ve městě chybí," uvedl starosta. Kromě bývalého kina jiné vhodné prostory pro kulturní akce ve městě s 2500 obyvateli nejsou, konat se mohou jen v muzeu či sportovní hale.

V multifunkčním domě by měl vzniknout víceúčelový sál s kapacitou 150 míst, který bude vybavený novými technologiemi, jako je například výsuvné hlediště. Dům by měl sloužit k divadelním a filmovým představením, společenským událostem i pro taneční zábavy. V Dubu působí v regionu známý folklorní soubor Horačky či divadelní soubor Vojan, který má zkušebnu a hraje některá představení právě v prostorách bývalého kina.

V minulosti měl v Českém Dubu vzniknout nový kulturní dům, stavbu se ale po pádu komunistického režimu nepodařilo nikdy dokončit. Nedostavěná budova v Kostelní ulici tak už bezmála 30 let negativně ovlivňuje městskou památkovou zónu v centru a radnice ji chce odstranit. Stane se tak zřejmě ještě letos.

Ještě před zahájením demolice ale musí město upravit nové prostory pro ordinace lékařů a stanoviště zdravotnické záchranné služby, které jsou v dostavěné části kulturního domu. Město je přemístí do bývalého zdravotního střediska, které předloni koupilo za 1,56 milionu. Se stěhováním se počítá na podzim. "Rekonstrukce bývalého zdravotního střediska začala v lednu, hotová by měla být do srpna," uvedl Miler. Podle něj bude mít budova novou střechu, fasádu, okna, podlahy, rozvody i vytápění. Rekonstrukce si vyžádá skoro 12 milionů korun. Odhadem na dalších sedm milionů korun přijde odstranění bývalého kulturního domu a následná úprava Kostelní ulice. Starosta předpokládá, že by vše mělo být hotové v příštím roce.

Autoři | Foto Panoramio.com

Štítky Český Dub, kino, dům, kulturní dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Dub přestaví bývalé kino na multifunkční dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.