Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V liberecké zoo se po 11 letech narodila samice ohroženého osla

V liberecké zoo se narodila samice kriticky ohroženého osla somálského. Pro další chov jde o velký přínos. Samice tohoto druhu lichokopytníka se v liberecké zoo naposledy narodila před 11 lety, od té doby samí samci.

Osel somálský čelí bezprostřední hrozbě vyhubení. Patří k nejohroženějším druhům z velkých savců. V zajetí žije kolem 230 zvířat, ve volné přírodě cca 500 posledních jedinců. Liberecká zoo chová tyto kopytníky od roku 1991, v posledním desetiletí se ale rodili jen samí samci. "Těch se v nejstarší zoo v Čechách narodilo od roku 2006 celkem 13," řekla mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Narození mláděte očekávali zoologové už před dvěma týdny. "O to větší naše radost byla, když jsme zjistili, že se jedná o samičku." řekl hlavní zoolog liberecké zoo Luboš Melichar. Samička dostala jméno Erin. Při troše štěstí mohou návštěvníci spatřit nejmladší oslí klisnu se sedmičlenným stádem hned na začátku návštěvnické trasy ve výběhu oslů somálských, dodala Tesařová.

Osli somálští se vyznačují schopností přežít v extrémních podmínkách skalnatých terénů s tuhou trávou, která tvoří hlavní složku jejich potravy. Dokážou vydržet i mnoho dní bez příjmu tekutin. Velmi tvrdá kopyta jim umožňují se pohybovat po vyschlém a kamenitém podkladu. Dva z libereckých oslů somálských, Shaq a Bovu, byli v roce 2009 vyvezeni jako součást repatriačního projektu francouzské ZOO Beauval a místní vlády do Džibutska.

Samice osla není jediným přírůstkem v liberecké zoo mezi kopytníky. O dvě mláďata se rozrostlo stádo buvolce běločelého, přibyla také jedna zebra bezhřívá. "Pro naší zoo je to velmi radostná zpráva, protože matkou je jedenáctiletá submisivní samice, která bývala často vyloučena ze stáda a samec o ní nikdy nejevil velký zájem," uvedla Tesařová.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Džibutsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké zoo se po 11 letech narodila samice ohroženého osla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.