Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Frýdlantě si u piva zapálíte, nejprve se ale musíte přihlásit do spolku

Jen pár dní po zavedení zákazu kouření v barech, restauracích a hospodách se objevují návody, jak zákaz obejít. Zatímco někde označují provozovnu jako dočasnou stavbu, na kterou se zákaz nevztahuje, třeba ve Frýdlantě se jeden z místních barů změnil v jakousi klubovnu spolku, do kterého můžou jen registrovaní hosté. Ti společně s podpisem přihlášky souhlasí s tím, že se v prostorách spolku kouří.

Návštěvníky lokálu Avanti nedaleko centra města vítá u vstupu do budovy nápis: „Vstup pouze pro členy spolku.“ Náhodní návštěvníci, kteří nepodepíšou přihlášku do spolku přátel Avanti, nebudou obslouženi. 

Podobných spolků na území celé republiky se zákazem kouření rapidně přibývá. Jaká je jejich šance na přežití, ukáže až čas. Samotnou registrací spolku se však z provozovny stává jakási uzavřená společnost, kde všichni členové musí souhlasit s obsahem stanov, které právě zákaz kouření nezakazují. Obsluhování ale musí být jen registrovaní členové.

Jinde kuřáci okupují chodníky

Provozovatelům barů a hospod vadí například to, že zákonodárci zakázali také kuřárny. „Bohužel zakázali kuřárny, my jsme měli připravenou stavebně oddělenou kuřárnu jako je na letišti, bohužel to nepovolili," řekl provozovatel několika libereckých barů Martin Hřebík. Návštěvníci diskotéky tak budou muset chodit kouřit ven. „Nám je to jedno, my nakoupíme koše a popelníky, abychom neměli před podnikem bordel. To že budou lidi chodit ven kouřit opilí a budou tam hlučet, to už není v naší moci ovlivnit," dodal. S odchody na cigaretu také hrozí, že někteří zákazníci odejdou bez placení.

Kouření na veřejnosti omezují alespoň částečně téměř všechny evropské země. Česko zatím patřilo k těm benevolentnějším - od roku 2006 se nesmí kouřit ve školách, kinech a divadlech, sportovních halách, budovách státních úřadů a ve veřejné dopravě. Restaurace musely být donedávna označeny, zda jsou kuřácké, nekuřácké nebo mají oddělené prostory pro kuřáky. Zákon, který kouření zcela zakazuje, podepsal v únoru prezident. Dvacet senátorů se ale obrátilo na Ústavní soud a chce část zákona zrušit.

Souhlasíte se zákazem kouření?

Celkem hlasovalo1951 čtenářů

Foto čtenář Drbny

Štítky Frýdlant, zákaz kouření, Ústavní soud České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantě si u piva zapálíte, nejprve se ale musíte přihlásit do spolku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.