Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Běh kolem přehrady vynesl 50 tisíc korun. Půjdou na léčbu nemocného Matěje

Už čtvrtý ročník charitativního běhu Běžím co můžu – pomůžu, se konal na liberecké přehradě. Zúčastnilo se ho na 120 běžců a jen na startovném se vybralo 35 tisíc korun na neurorehabilitaci pětiletého Matěje z Liberce, který se potýká s následky dětské mozkové obrny. Dalších 15 tisíc zatím vynesla online sbírka.

„Matějovi jsme zatím peníze nepředávali, protože online sbírka stále pokračuje a lidé tak mají ještě možnost mu přispět,“ řekl Jan Balogh, prezident klubu ESN Liberec, který běh pořádá.

Stále totiž běží online sbírka, kam může přispět úplně každý (odkaz zde).

Peníze pak budou použiti na speciální neurorehabilitaci, jelikož léčba hrazená pojišťovnou nestačí.

Matějův příběh

Matěj se narodil předčasně ve 34. týdnu, po porodu se objevily problémy s dýcháním s nutností intubace. Nedostatečný přísun kyslíku do mozku a sepse, kterou prodělal během pobytu na neonatologickém oddělení, pak měly za následek jeho další zdravotní problémy a opoždění ve vývoji. V necelém roce mu byla diagnostikována dětská mozková obrna, konkrétně spastická kvadruparéza. Později se přidala také epilepsie, ta však již pár měsíců zůstává bez manifestace.

Celý Matějův život se tak stále točí na kolotoči prohlídek, rehabilitací a cvičení – od terapie podle Vojty přes Bobath metodu až po neurorehabilitační koncept zvaný Klim-therapy. Časově náročný léčebný program už však přináší své ovoce a Matěj již dosáhl mnoha pokroků. Dnes se bez problémů přetočí na břicho a zpět, zvedne se na všechny čtyři, dokáže se doplazit za hračkou. Dochází i ke zlepšení jemné motoriky a Matěj je schopen si za určité podpory v sedě nebo v kleku samostatně hrát. Úspěchy mu činí obrovskou radost a motivují jej k další tvrdé práci. Dopředu jej ve vývoji posouvá rovněž jeho malý bráška Vojtíšek.

Autoři | Foto archiv pořadatele

Štítky Přehrada Harcov, dětská obrna, běh, Liberec, Ján Balogh, přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běh kolem přehrady vynesl 50 tisíc korun. Půjdou na léčbu nemocného Matěje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.