Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Severochema chce po požáru o víkendu znovu zahájit výrobu

Všichni zaměstnanci Severochemy se dnes po požáru vrátili do práce. Firma chce už o víkendu obnovit výrobu v nepoškozené části libereckého závodu. Na likvidaci ohněm zničené části se dál pracuje, řekl dnes místopředseda představenstva Roman Oberer. Sklad hořlavých kapalin a část výroby vyhořela v pondělí 29. května, oheň napáchal škody za 100 milionů korun, jeden člověk se lehce popálil, když se snažil oheň uhasit.

Policie prošetřuje několik verzí, jak požár mohl vzniknout. "Z taktických důvodů nebudeme konkretizovat, o jaké se jedná," řekla dnes mluvčí liberecké policie Vladimíra Šrýtrová. Odhaduje, že vyšetřování potrvá řádově měsíce. "Vyžádáme si několik posudků," dodala.

Liberecký závod Severochemy zaměstnává 70 lidí, z toho 40 je ve výrobě. "Z nich 12 adjustačních dělnic zůstávalo doma, dnes se i ony zapojily do práce. Částečně se podílejí na úklidových pracích a také na přípravě výroby, jejíž spuštění je plánované během tohoto víkendu," řekl Oberer. S přípravou výroby podle něj pomáhají i údržbáři a seřizovači, kteří do Liberce dojíždějí ze závodu ve Varnsdorfu.

Severochema má podle Oberera standardně pětidenní pracovní týden. "Jsou samozřejmě nějaké špičky v sezoně, kdy se třeba jde i o víkendu, ale není to standard. Teď ale pojedeme i víkendy, abychom dohnali skluz," dodal Oberer. V nejbližších dnech podle něj začnou i první venkovní práce na poškozených budovách. Nejprve bude třeba odstranit zničené železné konstrukce na stáčišti technických kapalin, kde požár vypukl.

Liberecké družstvo pro chemickou výrobu Severochema bylo založeno v roce 1953. Nosným programem je chemická výroba, do níž spadají podpalovače, ředidla a technické kapaliny a čisticí prostředky. Podnik s necelou stovkou zaměstnanců vyrábí i škroby a kosmetiku se solí z Mrtvého moře. Předloni firma hospodařila se ziskem 75 milionů při rekordních tržbách 332 milionů korun. Pětina produkce šla na export, největší část do Maďarska a na Slovensko, firma ale dodává i do zemí Evropské unie, Izraele nebo Spojených arabských emirátů. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Autoři | Foto čtenář Drbny

Štítky požár, Liberec, Severochema, Vladimíra Šrýtrová, výroba, Evropská unie, Izrael, Maďarsko, Slovensko, Spojené arabské emiráty, Mrtvé moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severochema chce po požáru o víkendu znovu zahájit výrobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.