Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

U Hrádku roste větrný park. Třináct větrníků spustí investor na podzim

Je to více než třináct let, co padla první myšlenka výstavby velkého větrného parku mezi Václavicemi a Uhelnou u česko-polské hranice nedaleko Hrádku nad Nisou. Až v těchto dnech se ale opravdu začalo stavět. Větrný park je v Česku ojedinělý, jde o druhý největší a celkem tu bude vyrábět třináct větrníků.

O tom, že park vyroste právě zde, se rozhodlo už v roce 2005. Tehdy to v hlasování posvětili obyvatelé Václavic a Uhelné. Asi nikdo nečekal, že stavět se začne až po dvanácti letech. „Přiznám se, že už ani já jsem nevěřil, že tu větrníky vyrostou,“ řekl starosta Hrádku Josef Horinka.

I když má projekt řadu odpůrců, obyvatelé Václavic i Uhelné z něj budou mít finanční prospěch. Část zisku z jednoho větrníku totiž půjde právě jim. „Peníze půjdou do rozvoje území na veřejně prospěšné stavby, jako je čistička odpadních vod, chodníky nebo sportoviště,“ dodal Horinka.

Už téměř zapomenutý projekt se začal probouzet až před více než rokem, kdy původní investor svou firmu prodal nový majitelům ze společnosti Cergeros. Různá povolení či posouzení na životní prostředí začala už v roce 2009 a skončila vlastně až nedávno.

Větrníky nad Václavicemi budou mít výkon 26 megawattů. Oproti původnímu projektu jich bude o tři méně. Přesto jde o druhý největší podobný park u nás. Větší jsou pouze Kryštofovy Hamry v Krušných horách, kde mají 21 turbín o výkonu 42 megawattů.

Nyní roste první ze stožárů, další budou následovat. Hotovo má být v říjnu tohoto roku.

Autoři | Foto Lukáš Procházka

Štítky Hrádek nad Nisou, větrník, Václavice, Česko, projekt, Josef Horinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Hrádku roste větrný park. Třináct větrníků spustí investor na podzim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.