Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ideální scénář obnovy Lesáku? Koupání, zpřístupnění areálu i zachování klidu

Zhruba šest desítek lidí dorazilo ve čtvrtek odpoledne na Lesní koupaliště. Řešilo se tu budoucí využití roky chátrajícího areálu. A debata to byla vzrušená, i když všem, co dorazili, jde nakonec o jedno – aby Lesní koupaliště znovu fungovalo. Jak? Tady už se názory trochu rozcházely.

Ale začněme trochu netradičně od konce. Po dvou hodinách debata končí. Zdá se, že nakonec je většina příchozích vlastně celkem spokojená. „Možná nám to mohli takhle vysvětlit hned a nemuseli jsme se tu tak dlouho dohadovat,“ trousí jeden z odcházejících.

Od začátku se tu totiž vytvořili dva tábory. Ten menší, který chce obnovit původní koupaliště a druhý, který chce zase co nejvíce zachovat klid místa a areál zpřístupnit, nejlépe bez plotu. To by do jisté míry mohlo vyřešit i další obavy místních. Ti se totiž bojí davů lidí, neukázněných řidičů a velkého nepořádku, který tu podle nich zbude.

Ale vhledem k tomu, že tu město neplánuje mít třeba druhou Vápenku, takový scénář snad nehrozí.

Přírodní koupání s přístupným areálem

Oba tábory tak vlastně mohou být spokojeny. Město totiž plánuje obě varianty spojit. Chce tu mít koupaliště s původní, i když zrekonstruovanou vanou, celý areál by ale měl projít dalšími úpravami a měl by být přístupný ideálně dvanáct měsíců v roce.

S tím na debatu přichází i lyžaři z oddílu TJ Dukla Liberec, kteří areál dlouhá léta využívají pro trénink a podílí se i na jeho úklidu. A ti se obávají toho, že by o toto místo mohli přijít. „My jsme na jednání přišli, abychom měli možnost se panem náměstkem setkat a otevřeně vyjádřili svůj zájem o další působení. Z reakce přítomných občanů jsme měli velmi pozitivní pocit, že nás podporují,“ řekla za oddíl po skončení debaty Romana Kerelová.

A proti nebyl ani Jan Korytář, který možnost, že by částečným správcem areálu mohli být právě lyžaři, nevyloučil. „Ale to bylo vysloveno jako možnost, věc bude samozřejmě pravděpodobně projednávána na městě,“ dodala Kerelová s tím, že nic jistého zatím není.

A jaký je tedy závěr ze čtvrtečního veřejného projednávání? Koupaliště zde bude, ale plocha bude přírodní a čistit ji bude kořenová čistička. Žádní plavčíci, žádná chemie ve vodě. S rekonstrukcí vany se ostatně začne již o prázdninách.

S plotem, nebo bez plotu?

Části příchozích vadí také plot kolem areálu, který jeden z přítomných označil jako plot kolem koncentračního tábora. Jenže tady vnikl další zádrhel. Může být areál bez plotu? Co vandalové? A pokud by někdo spadl do hluboké vody, kdo za to ponese odpovědnost? Takové a mnohé další otázky lidé na setkání pokládali.

Mnohé pak uklidnil argument koupalištěm Dolina v Bedřichově. Žádný plot a přitom vana s vodou. Tak takhle by to mělo vypadat i na Lesáku.

Finální vzhled areálu ale zatím jasný vůbec není. Při debatě vzniklo několik návrhů, město je teď bude zapracovávat a koncem prázdnin proběhne jeho další prezentace. Jisté tak zatím je pouze to, že vana se začne opravovat a pro příští sezónu už by areál alespoň v provizorní podobě mohl být otevřený.

Autoři | Foto

Štítky Lesní koupaliště, Liberec, koupaliště, vana, Jan Korytář, Dukla Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ideální scénář obnovy Lesáku? Koupání, zpřístupnění areálu i zachování klidu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.