Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Na přeměnu zanedbaného místa v park stačil studentům jediný týden

Obnovy se dočkal další park na území Liberce. Studenti architektury z liberecké technické univerzity si při týdenní praxi poradili s výzvou v podobě zvelebení zanedbaného párku ve Frýdlantské ulici. Parčík pod památným bukem poblíž hospůdky Tatáž Pakáž se změnil k nepoznání.

„Studenti liberecké architektury společně s libereckou veřejností vytvořili v léta zanedbaném městském parčíku reálný mobiliář, který je možné denně používat od každodenního hraní dětí, četbu knih, přes promítání filmů, hraní na kytaru až po vše možné, a to za příjemné atmosféry, kterou místu dodávají květináče plné kytek,“ říká pedagog fakulty umění a architektury Jiří Žid.

Proměna zanedbaného parku na volnočasovou zónu trvala týden. Samotné realizaci předcházela práce v ateliéru. Studenti nejprve ve skupinkách vytvářeli své návrhy, které před zahájením workshopu prezentovali odborné komisi na místě. „Následoval začátek workshopu, kdy nejprve museli parčík uklidit od nepořádku, například injekčních stříkaček a společně s libereckou veřejností se dohodnout, co se vlastně bude realizovat,“ dodává Žid.

Po týdenním workshopu pojmenovaném Letní scéna se park otevřel veřejnosti. Cenný plot v Bruselském stylu je znovu natřen, aby lákal vstoupit dovnitř. Uvnitř parku vzniklo ze dřeva neobvyklé pódium, na kterém jsou lehátka s výhledem do koruny stromu a květináče. V zadní části parku je komunitní knihovnička. V parku jsou dále dva nepojmenované prvky do tvaru pyramid, které se zalíbily dětem. Veškerý mobiliář by měl zůstat v parku k dispozici Liberečanům minimálně celé léto.

Akce proběhla v rámci Česko-Německého kulturního jara, které ji také finančně podpořilo. Organizátor akce byl architektonický ateliér MAK! Partnery byly spolek Zachraňme kino Varšava, Knihkupectví a antikvariát FRYČ, RH Faktor a další.

Štítky Liberec, park, Frýdlantská ulice, Letní scéna, architektura, hospoda, ateliér, Varšava, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na přeměnu zanedbaného místa v park stačil studentům jediný týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.