Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nebezpečnou skládku odstraní kraj. Po firmě VM-LINEO zůstalo v Dubé plno sudů s karcinogenními látkami

Liberecký kraj odstraní většinu odpadu, který zůstal ve skladu v Dubé na Českolipsku. Je to pozůstatek činnosti firmy VM-LINEO, která už zanikla. Jenže ve skladu jsou nebezpečné karcinogenní látky. Jejich odstranění vyjde na zhruba 2,75 milionu korun.

„Sklad v Dubé - Novém Bernštejně je jednou z nejnebezpečnějších dosud neodstraněných ekologických zátěží na území Libereckého kraje,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje pro životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova.

Podle něj zde po činnosti už zaniklé firmy zůstalo velké množství sudů a vyřazených elektrozařízení, které obsahují olej s polychlorovanými bifenyly.

„Projekty na odstranění ekologických zátěží jsou velmi nákladné. Snažíme se však jejich realizací zatěžovat krajský rozpočet pokud možno co nejméně. Stejně tak jako na odstranění rozsáhlé nelegální skládky v Arnolticích se nám podařilo získat dotaci z Národního programu Životní prostředí,“ doplnil Löffelmann.

Celkové náklady na odstranění nebezpečných odpadů v Dubé, které se mohou na základě výsledku výběrového řízení mírně změnit, byly vyčísleny na 2,75 milionu korun. Z Národního programu Životního prostředí získá Liberecký kraj 80 procent. Nebude však muset uhradit ani zbývající část rozpočtu.

„Vlastník skladu společnost QUAIL spol. s r.o., která objekt zaniklé firmě VM-LINEO, s.r.o. pronajímala, se již smluvně zavázala k úhradě zbývajících 550 tisíc korun,“ řekla mluvčí úřadu Andrea Fulková.

A co tedy konkrétně ve skladu zůstalo? „Polychlorované bifenyly známé také pod zkratkou PCB, byly v minulém století využívány zejména v průmyslu, do barev, laků, v hydraulických zařízeních a jako součást teplonosných médií řady zařízení,“ vysvětlila mluvčí.

Jenže to jsou těžce odbouratelné látky s karcinogenními účinky, které se kumulují v tkáních organismů. Akutní toxicita PCB je nízká, výrazně nebezpečnější je však dlouhodobé vystavení nízkým dávkám. „Důsledkem mohou být vážná zdravotní rizika, jako rakovina slinivky břišní či jater, ale i snížená plodnost. Na základě norem Evropské unie i obecně závazných předpisů České republiky musí být vše s obsahem PCB odstraněno,“ uzavřela Fulková.

Autoři | Foto Krajský úřad

Štítky Dubá, sklad, nebezpečné látky, Liberecký kraj, Jiří Löffelmann, okres Česká Lípa, Evropská unie, Česko, Arnoltice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečnou skládku odstraní kraj. Po firmě VM-LINEO zůstalo v Dubé plno sudů s karcinogenními látkami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.