Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Příběh Kováku nekončí. Chrastava se demolice vybydlené ubytovny nevzdala

Už třikrát chrastavský odbor výstavby vydal rozhodnutí o demolici proslulého vybydleného panelového domu v Chrastavě. Jenže na krajském úřadě toto rozhodnutí vždy zrušili. Chrastava tak podala podnět na ministerstvo pro místní rozvoj a uspělo. Ministerstvo totiž zahájilo přezkumné řízení.

Kovák je více než sedm let prázdný a radnice se bojí, že by rozpadající se stavba mohla někoho zranit, nebo i zabít. Proto už přes pět let usiluje, aby byla stavba zbourána. Krajskému úřadu se to ale nelíbí a demolici považuje za zbytečnou.

Chrastava už sice třikrát nařídila vlastníkovi stavbu odstranit, kraj toto rozhodnutí ale vždy zrušil.

To ale podle odůvodnění ministerstva nemusel. „Předběžným posouzením věci došlo ministerstvo k závěru, že lze mít důvodně za to, že krajský úřad v daném případě nezjistil stav věci, o němž by nebyly důvodné pochybnosti, a to v rozsahu nezbytném pro soulad jeho rozhodnutí se zásadou ochrany veřejného zájmu a zásadou nestranného postupu, a že nezjistil všechny rozhodné okolnosti tak, jak je povinností správního orgánu v řízení.“

Ministerstvo přezkumné řízení teprve zahájilo, jeho výsledek teprve bude znám. Poté se příběh Kováku opět o něco posune.

Přesto se podle starosty Chrastavy Michaela Canova demolice opět vrací do hry. „Výsledkem přezkumného řízení může být zrušení pravomocného rozhodnutí o zrušení rozhodnutí o demolici Kováku. Naděje na demolici této hrůzy, hyzdící hlavní vjezd do našeho města, tak opět svitla,“ řekl.

Kraj se ale brání tím, že nebyly naplněny zákonné podmínky pro nařízení odstranění stavby. „Stavební úřad v Chrastavě ve svém rozhodnutí neprokázal, že celá stavba je v tak závadném stavu, aby se musela celá odstranit. Podle znaleckého posudku objekt není závadný jako celek, jsou závadné pouze jeho části," řekla již dříve mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná.

Ubytovna Kovák byla postavena v 70. letech minulého století pro učně tehdejšího chrastavského závodu Elitex. V polovině 90. let získal objekt pražský podnikatel Radim Urban a proměnil ho v ubytovnu. Přespávalo tam i 200 lidí, i když kapacita nebyla ani poloviční. Kvůli nevyhovujícím podmínkám musel být objekt na začátku roku 2010 vyklizen. Majitel se ho pak pokoušel prodat, ale neúspěšně. Před dvěma lety přišel s projektem přestavět zchátralý dům na malometrážní byty. Projekt za 27 milionů korun ale zastupitelé odmítli. Nevěří, že by tam znovu nevznikla ubytovna.

Autoři | Foto Chrastava

Štítky Chrastava, demolice, ubytovna, krajský úřad, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Michael Canov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběh Kováku nekončí. Chrastava se demolice vybydlené ubytovny nevzdala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.