Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Václav Kovář: Rád bych v Liberci vychovával nové generace opravdových malířů

Zdá se, že malířství v Liberci ožívá a dost možná nám brzy vyplavou nové výrazné talenty ať už z dětí, dospělých nebo seniorů. V září totiž začíná již třetí semestr výtvarných kurzů v ateliéru Václava Kováře. Jak se ateliéru daří, kam se posunul a jej čeká nového? O tom všem jsme si povídali přímo se zakladatelem, vedoucí osobností projektu a lektorem, libereckým malířem Václavem Kovářem.

Naposledy jsme se bavili na úplném začátku ateliéru, těsně před jeho otevřením. Takže první otázka je jasná. Jak to jde?
Jde to naprosto báječně. S každým dalším semestrem rosteme a rosteme, dokonce nám už začíná být v ateliéru trochu těsno a možná budeme muset hledat větší prostory.

Co odezva vašich návštěvníků?
Převážně nadšení, což dokazuje i to, že většina lidí po dokončení kurzu se hned zapisuje do dalšího semestru, buď na pokračovací, nebo do nějakého dalšího kurzu. A nejvíce nadšení je asi vidět na závěrečných vernisážích. Na konci semestru vždy děláme výstavu frekventantů napříč všemi kurzy a tam je ta radost a hrdost z vlastní práce asi nejhmatatelnější.

A co váš lektorský tým? Vím, že na začátku jste na všechno byli jen dva.
V současnosti je nás už pět. Já učím Figuru/akt portrét, Základ realistické kresby a Kreslení/malování, Jan Mastik má Olejomalbu a Kreslení/malování, Kateřina Kopečková všechny kurzy pro maminky s dětmi a dětské kurzy, Ondřej Mastik učí Minisochařství, a nový přírůstek do našeho týmu Stanislav Kroupa vede pastel a kurz pro seniory.

A jaké novinky a kurzy máte na tento semestr připravené?
Docela hodně jsme rozšířili nabídku dětských kurzů, protože to je také cesta, kterou bych se rád vydal. Zatím jsme byli hodně zaměřeni spíše na dospělé návštěvníky. Když to však trochu převedu do své idey a představy o celém projektu, tak bych rád začal vychovávat novou generaci opravdových malířů, a to je nejlépe začít od nejmladších. Za další otevíráme kurz pro seniory. Starší lidé k nám již samozřejmě dávno chodí napříč všemi kurzy, ale tento kurz bude tak nějak uzpůsoben opravdu na míru starším, kteří se už nechtějí nikam hnát a svazovat se časem. Co se stihne, to se stihne, důležitá bude hlavně pohoda. No a pak se chceme hlavně zaměřit na různé víkendové, jednorázové kurzy a workshopy. To je dobré jak pro naše frekventanty, kteří chtějí výuku ještě zitenzivnit, tak pro lidi, kteří se nemohou, nebo nechtějí upsat do kurzů s pravidelným docházením. Z víkendových kurzů nám tedy kromě Skicování/rychlokresby přibyly ještě Grafika (monotyp, linoryt…), Krajinomalba pastelem, Malování pro páry a workshop: moderní umění mě štve(to je hlavně o pochopení moderního umění a jeho principech).

No toho je docela hodně. Zaujalo mě to moderní umění, co to přesně obnáší?
No, upřímně nejsem zrovna moc fundovaný se k tomu vyjadřovat. Ten workshop vede naše lektorka, která má výtvarné vzdělání a moderní umění má ráda a ráda se o něm baví a řeší ho. Pravdou je, že o něm dokáže docela poutavě vyprávět a člověka do něj zasvětit. Kurz je plný názorných ukázek a vlastního tvoření, takže jde určitě o zajímavý zážitek. Já jsem spíše staromilec, a tak s Kateřinou často vedeme vášnivé diskuze, kde že se to umění vlastně nachází (smích).

Ještě mě zaujala jedna věc. Předtím jsi zmínil svou ideu vychovat novou generaci malířů. To to myslíš s ateliérem opravdu tak vážně?
No, to je taková náročnější otázka. Pokusím se odpovědět co možná nejstručněji a nejsrozumitelněji, přesto, že by to bylo na samotný rozhovor. Odpověď ale je...ano (smích). Přestože to v této fázi ateliéru může znít opravdu hodně ambiciózně až megalomansky, tak je to skutečně můj záměr. Rád bych vybudoval výtvarnou školu uznanou i mezi odbornější veřejností a schopnou se postarat o své svěřence i v rámci prosazení na trhu s uměním. Mám v plánu několik zásadních kroků a nových, přidružených projektů, které začnu vždy realizovat v určitém vývojovém stádiu ateliéru. Každý z nich by měl být dostatečně silný a výkonný sám o sobě, ale hlavně by měl fungovat jako takové vnesení řádu a principů do chaosu v trhu s uměním, respektive alespoň do jeho konkrétní části. Hlavně by měl být zaměřen na kvalitu díla, nezávisle na školách a akademických titulech samotných výtvarníků. Rád bych narovnal trh k principům krásy, preciznosti a povznesení (se zřejmou řemeslnou dovedností) a oddělil ho od současného kultu ošklivosti a dekadence. Vím, že to zní hodně nabubřele a neskromně, ale čím více lidí se do ateliéru zapojuje a čím více se toho kolem začíná hýbat, tak skutečně věřím, že je jen otázkou času, kdy budeme moci dosáhnout dál. Ale ještě jednou připomínám, že to bude skrze další přidružené projekty, zdaleka ne jen ateliér.

To samozřejmě nabízí celou řadu dalších otázek…
Já bych to zatím nechtěl moc rozmazávat, to byla jen hodně upřímná odpověď na tvou předešlou otázku. Radši bych se zatím věnoval tomu hmatatelnému a konkrétnímu o současnosti.

Dobrá, tak mi ještě prozraď jak je to se zápisem do kurzů v příštím semestru. Od kdy a jak je možné se do kurzů přihlásit?
Zápis už je zahájen a kurzy se, k naší velké radosti, rychle plní. Takže pokud má někdo opravdu zájem o nějaký konkrétní kurz, tak doporučuji to dlouho neodkládat. Přihlásit se lze na našich internetových stránkách veenart.com. Tam najdete popisy jednotlivých kurzů, rozvrhy, informace o lektorech a další podstatné i nepodstatné informace. Dále fungujeme na facebooku, nebo rádi odpovíme a poradíme i na email či telefonní hovor.

SOUTĚŽ

Kurz Základ realistické kresby v ateliéru Václava Kováře vyhrává Eva Šmelhausová. Gratulujeme!

Autoři | Foto archiv Václava Kováře

Štítky Václav Kovář, ateliér, kurzy, Liberec, malíř, projekt, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Kovář: Rád bych v Liberci vychovával nové generace opravdových malířů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.