Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do zvonice v Lomnici přibudou dva zvony, opraví se i současný

Dřevěnou zvonici, nejstarší stavbu v Lomnici nad Popelkou v Českém ráji, letos obohatí dva nové zvony. Jejich výroba bude stát 1,3 milionu korun. Zvonař opraví i současný zvon, řekl místostarosta Lomnice Zdeněk Rajm. Město má na zvony v rozpočtu připraveno až dva miliony korun, na pořízení nových zvonů navíc vyhlásilo veřejnou sbírku.

V dřevěné hranolové zvonici bylo ještě na začátku minulého století pět zvonů. Dochovaly se dva - malý zvonek umíráček a zdobený zvon, který v roce 1591 nechala odlít tehdejší majitelka panství Eliška z Martinic po velkém požáru Lomnice. O další tři zvony město připravila první světová válka, kdy byly odvezeny a přetaveny pro vojenské účely.

Dva nové zvony pro město vyrobí pražské zvonařství Petr Rudolf Matoušek. "Ke stávajícímu zvonu v ladění G přibude menší s tónem H a větší s tónem E," uvedl Rajm. Menší ze zvonů se spodním průměrem 830 milimetrů bude vážit 350 kilogramů, větší bude mít spodní průměr 1235 milimetrů a hmotnost 1130 kilogramů a oba budou replikami zrekvírovaných zvonů.

Opravit se musí i dochovaný zvon, který skupina místních dobrovolníků rozeznívá o nedělích a svátcích od roku 2011, kdy obnovila tradici zvonění. Zvon byl sice v roce 1946 pootočen kvůli velkému vytlučení věnce, podle zvonaře ale už tehdy bylo pozdě. "Oslabení stěny by podle posouzení zvonaře v budoucnu pravděpodobně způsobilo puknutí zvonu," řekl místostarosta. Zvonař opraví zvon vyvařením výtluku, což bude stát zhruba 240 tisíc korun. Podle Rajma se město předběžně dohodlo s římskokatolickou farností, která je majitelem zvonu, že se o náklady podělí. "K potřebným finančním prostředkům bude nutné připočíst také cenu za práci jeřábu, který do zvonice zvony vyzvedne, a provedení montážního otvoru v opláštění zvonice," dodal místostarosta.

Nové zvony veřejnost poprvé uvidí při žehnání v kostele sv. Mikuláše z Bari 11. listopadu, kdy budou vystaveny. Teprve pak se budou instalovat do zvonice. Lomničtí zvoníci je poprvé rozezní o první adventní neděli. Na zvonici přibude i pamětní deska se jmény dárců, kteří na jejich výrobu přispěli aspoň 5000 korunami. Ve sbírce, jež potrvá do konce letošního roku, se dosud podařilo vybrat skoro 150 tisíc korun.

Autoři | Foto Lomnice nad Popelkou

Štítky Lomnice nad Popelkou, zvon, zvonice, sbírka, Český ráj, první světová válka, advent, hrad Martinice, Bari

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do zvonice v Lomnici přibudou dva zvony, opraví se i současný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.