Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Přítok Jindřichovického potoka pojme i stoletou vodu

Až stoletou vodu nyní pojme levostranný přítok Jindřichovického potoka. Před úpravami zhruba za tři miliony korun bylo koryto schopné pojmout padesátiletou vodu.

Státní podnik spravuje v celé zemi 39 tisíc kilometrů drobných vodních toků. V předchozích třech letech investoval do vodohospodářských staveb na malých vodních tocích 1,5 miliardy korun. Další miliardu chce vydat do roku 2020. Stavby mají pomoci udržet vodu v krajině v době sucha a zabránit záplavám při rozvodnění řek.

Přítok Jindřichovického potoka teče na Frýdlantsku, které patří v Libereckém kraji mezi regiony nejvíce ohrožené záplavami. Největší škody napáchala blesková povodeň, která v srpnu 2010 zasáhla polovinu území Libereckého kraje a Frýdlantsko bylo nejpostiženější oblastí. Velká voda si tehdy v kraji vyžádala pět lidských životů, z toho tři na Frýdlantsku. Povodeň tehdy v kraji způsobila škody za 8,2 miliardy korun.

Úpravy na přítoku potoka udělaly Lesy ČR v Jindřichovicích pod Smrkem. Původní zdi, které opevňovaly břeh, byly místy zcela vymleté či rozpadlé, staticky narušené. "Břehy koryta proto nově opevnila kamenná rovnanina s hmotností kamenů 300 až 500 kilogramů," uvedla mluvčí státní firmy Lesy ČR Eva Jouklová.

Součástí projektu byla i stavba čtyř opěrných zdí z betonu a lomového kamene a stabilizace dna. "Vybudovali jsme pět kamenných pasů na sucho a spádový stupeň v místě výškového rozdílu nivelety dna," uvedl vedoucí správy toků oblasti povodí Labe z Lesů ČR Tomáš Sajdl.

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky Jindřichovický potok, Lesy ČR, povodeň, voda, Lesy České republiky, Frýdlantsko, Liberecký kraj, Jindřichovice pod Smrkem, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přítok Jindřichovického potoka pojme i stoletou vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.