Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Aktivisté budou protestovat proti rozšiřování dolu Turów. Nisu sjedou na lodích

Polský hnědouhelný důl Turów nedaleko českých hranic se má rozšiřovat a prohlubovat. Jenže proto vznikají obavy, že tím sebere veškerou podzemní vodu z okolí, tedy i z Česka. A tak se spojilo několik lidí, kteří budou proti tomu o víkendu protestovat. Na lodích sjedou Nisu z Hrádku až do Polska.

„Chceme se bránit a není nám jedno, co se okolo nás děje a není nám lhostejné, pokud nás polští těžaři uhlí chtějí připravit o zdroje pitné vody jen proto, aby měli vyšší zisky z těžby,“ říká za pořadatele akce Šárka Soukupová.

Podle ní jen za rok 2015 tento důl vyčerpal přes dvanáct miliónů kubických metrů vody, což je asi roční spotřeba pro 250 tisíc lidí. A právě kvůli plánovanému rozšiřování má být ještě hůř.

„Proti záměru rozšíření a prohloubení dolu Turów se proto chceme postavit jako občané Hrádecka a okolí. Společně s aktivními občany z Německa a Polska pořádáme tento víkend plavbu na kánoích,“ pokračuje Soukupová.

Ta začne v sobotu v 11 hodin na Kristýně a pořadatelé budou vděční za podporu lidí.

Akce má podporu i mezi politiky, na místo dorazí třeba starosta Hrádku Josef Horinka, ale i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Během plavby chtějí pořadatelé představit místní ekosystém i komunity, které žijí s řekou Nisou. „První den plavby ukončíme v Posadě. Zde proběhne promítání filmu z cyklu „Nedej se“ o dolu Turów Polské uhlí, česká voda a oteplování Země, po kterém bude následovat diskuze s odborníky,“ zmínila Soukupová.

V rámci osvětového večera proběhnou přednášky na téma ekologie, těžba uhlí, nedostatek vody a jaké jsou alternativy.

„Druhý den poplujeme do polského města Radomierzyce, kde plánujeme stejný kulturní a informační večer pro místní obyvatele,“ uzavřela pořadatelka.

Autoři | Foto panoramio.com

Štítky Turów, Hrádek nad Nisou, Lužická Nisa, Důl Turów, Polsko, Česko, uhlí, Michaela Marksová, Josef Horinka, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté budou protestovat proti rozšiřování dolu Turów. Nisu sjedou na lodích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.