Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Čeká nás poslední týden babího léta, poté se ochladí

Počasí v nadcházejících čtyřech týdnech bude teplejší než obvykle, naopak srážek bude stejně nebo o něco méně než v tuto dobu. Z měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu vyplývá, že nejteplejší bude příští týden, v jehož počátku se budou odpolední teploty pohybovat až kolem 20 stupňů Celsia. V dalších týdnech bude chladněji, listopad přinese denní teploty jen kolem deseti stupňů.

Předpokládáme, že období od 16. října do 12. listopadu jako celek bude teplotně mírně nadprůměrné. Srážkově období očekáváme průměrné až mírně podprůměrné,“ uvedli na webu meteorologové.

Počasí v nejbližších dnech by mělo odpovídat tereziánskému babímu létu, pro které jsou charakteristické nejen vyšší teploty, ale kvůli prodlužujícím se nocím také mlhy a nízká oblačnost. Podle předpovědi na neděli až středu se mlha a nízká oblačnost bude během dopoledne většinou rozpouštět a přes den pak bude jasno nebo skoro jasno s teplotami kolem 20 stupňů Celsia. Při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti budou o něco níže. Od čtvrtka se už bude zatahovat a místy se objeví i přeháňky nebo déšť.

V posledním říjnovém týdnu meteorologové předpokládají průměrné nejvyšší denní teploty kolem 14 stupňů a ve třetím a čtvrtém týdnu sledovaného období klesnou na deset stupňů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro zbytek října a první polovinu listopadu je 6,3 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1974, kdy průměr činil 3,3 stupně Celsia. Před čtyřmi lety meteorologové zaznamenali zatím nejvyšší průměr 9,6 stupně nad nulou.

Meteorologové ale pravidelně upozorňují, že měsíční výhled je jen předpovědí statistické pravděpodobnosti vývoje teplotních a vlhkostních poměrů na území České republiky. Úspěšnost výhledu je podle něj u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Autoři | Foto Dominika Talířová

Štítky předpověď, počasí, babí léto, podzim, stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeká nás poslední týden babího léta, poté se ochladí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.