Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Liberci se natáčely klipy varující před nekalými prodejci

V Liberci se v těchto dnech natáčejí tři videoklipy upozorňující na praktiky nepoctivých prodejců. Jsou součástí projektu Liberec proti šmejdům a vystupují v nich společně se seniory herci místního divadla. Videoklipy představují nejběžnější situace, s nimiž se senioři mohou doma setkat.

To, že se někdo dostane pod falešnou záminkou k seniorovi do bytu, je podle něj největší riziko, jaké dnes seniorům hrozí. "Potvrzují to i policejní statistiky," uvedl Michael Dufek, ředitel městské organizace Komunitní středisko Kontakt, jež poskytuje sociální služby. Počet podvodů na seniorech v kraji se podle policie výrazně zvýšil. Krajský ředitel policie Vladislav Husák nedávno uvedl, že se chce na prevenci této kriminality zaměřit.

Takzvaného šmejda ve videoklipech představuje herec Martin Stránský. "Má postava chodí za lidmi, co jsou snadno ovladatelní, a nabízí jim věci, které by si o své vůli nikdy nekoupili," uvedl. V jednom případě se vnutí pod záminkou nějaké služby k seniorce do bytu, aby ji nakonec okradl. V dalším videoklipu nabízí SIM kartu, i když seniorka má jen pevnou linku. Dnes se natáčely scény z třetího videoklipu, kdy seniorovi prodá předražené hrnce. Stránský má osobní neblahou zkušenost přes svého otce. K hrncům dostal od prodejce jako dárek zájezd, o kterém si myslel, že je to zadarmo. "Samozřejmě nebyl. Musel zaplatit druhou polovinu a vyšlo ho to stejně jako kdyby si koupil zájezd kdekoliv jinde. Dodnes si ale myslí, že to dopadlo dobře," uvedl liberecký herec.

Zkušenosti s nepoctivými prodejci mají i senioři, kteří ve videoklipech vystupují. "Setkal jsem se s tím víckrát než moc, ale nenaletěl jsem jim. Nabízeli většinou hrnce a nějaké zájezdy," uvedl Miroslav Palm. Odmítat "výhodné" umí i Eva Nechvílová. Pomohlo jí, že se o nepoctivých praktikách dozvěděla na seminářích. Nediví se ale, že jiní šmejdům uvěří. "Myslím si, že je to poměrně dost snadné," řekla.

Liberec vyhlásil nulovou toleranci nepoctivým prodejcům před dvěma lety. Město na projektu spolupracuje s Českou obchodní inspekcí, policií, Kontaktem a dalšími organizacemi. Letos se podle náměstka Ivana Langra (býv. Změna pro Liberec) ve městě nekonala ani jedna předváděcí akce. "Doufám, že nám to vydrží. Na druhou stranu šmejdy nepodceňujeme, vymýšlí stále nové taktiky," uvedl Langr. V rámci projektu se podle něj nyní chtějí zaměřit hlavně na návštěvy nepoctivých prodejců u lidí doma. "Tam taháme za kratší konce lana, je to obtížně kontrolovatelné," dodal.

Autoři | Foto Jan Vrabec

Štítky Liberec, šmejdi, ČOI, městská policie, Ivan Langr, podomní prodej, videoklip, natáčení, herec, projekt, Martin Stránský, Vladislav Husák, Česká obchodní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se natáčely klipy varující před nekalými prodejci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.