I když teprve navštěvuje třetí ročník oboru kuchař na liberecké Střední škole gastronomie a služeb, už teď má za sebou řadu skvělých úspěchů. Po vítězství na loňském Olima Cupu ovládl Jan Žídek i letošní ročník a na svém kontě má i prvenství na soutěži Žilinská gastronomická jeseň.
Aktuálně uspěl na celostátní soutěži Olima Cup 2017, kde ohromil porotu svým receptem „Vepřová pečeně s česnekovým máslem a rozmarýnem, pečená ve vepřové síťce, plněná mini paprika masovou fáší s parmazánem, chlupatý knedlík s cuketou, glazírovaná cibule s jablky“.
Jeho úkolem bylo připravit čtyři porce za pouhých 45 minut. Základní surovinou byla 600 g vepřová pečeně bez kosti. Jan musel v časovém limitu prezentovat dva druhy teplé úpravy, dále zapracovat do receptury dvě suroviny, které si vylosoval 30 minut před vlastním soutěžním vystoupením.
Porota hodnotila kromě chuti a vzhledu připravovaného pokrmu také samostatnost soutěžícího při práci, organizaci práce, dodržování bezpečnostních, hygienických předpisů před odbornou veřejností.
Jan Žídek vykonává odbornou praxi ve školní restauraci Centrum Králův Háj a na soutěže se připravoval pod vedením učitelky odborného výcviku Marie Guričanové.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.