Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odkaz na události 2. světové války? V Novém Boru kdosi vyvěsil figuríny s texty v němčině

Novým Borem hýbe od čtvrtečního rána kuriózní případ. Kdosi poblíž městského Lesního hřbitova umístil na stromy osm figurín o velikosti lidských postav zahalených do bílých prostěradel. Na sobě mají německé nápisy opatřené českým překladem. Jedná se například o tyto texty: „Soud rozhoduje, kdo je vinen“ nebo „Pravda vždy vítězí“.

„Texty s nejvyšší pravděpodobností odkazují na události po 2. světové válce, kdy bylo v Novém Boru popraveno několik německých občanů. K instalaci se nikdo nepřihlásil,“ komentuje mluvčí Nového Boru Radmila Pokorná.

Případem se nyní zabývají novoborští policisté. „My v tuto chvíli událost prověřujeme a o dalším postupu rozhodneme po nashromáždění potřebných podkladů,“ doplnila mluvčí policie Ivana Baláková.

Instalaci, kterou na stromy umístil v den Památky zesnulých neznámý autor, nechalo město odstranit. „Město Nový Bor se distancuje od této rádoby umělecké performance a odmítá se jakkoliv podílet na rozdmýchávání starých křivd. Vzhledem k tomu město nechalo zmíněné postavy ze svého pozemku odstranit,“  dodala mluvčí města.

Foto město Nový Bor

Štítky Nový Bor, druhá světová válka, figurína, Radmila Pokorná, Ivana Baláková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odkaz na události 2. světové války? V Novém Boru kdosi vyvěsil figuríny s texty v němčině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.