Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec přikoupil novou vánoční výzdobu za milion pro centrum města

Za předvánoční výzdobu vydají letos velká města v Libereckém kraji stovky tisíc až milion korun. Novou si přikoupí Liberec a možná i sousední Jablonec.

Liberec začal s obměnou světelné výzdoby v historickém centru loni, předchozí už byla velmi stará a částečně nefunkční. Za více než milion loni pořídil předvánoční výzdobu pro náměstí u radnice a obě ulice, jež vedou dolů z něj na Soukenné náměstí. Letos přikoupil výzdobu za další milion korun pro navazující lokality. "Konkrétně pro Sokolovské a Šaldovo náměstí a ulice Revoluční, Fügnerova a Jánská," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. V centru by tak měla mít výzdoba vizuálně jednotný styl. "Jde o jednobarevné světlo v tónech teplých a studených barev," dodala Kodymová. Vánoční strom se na náměstí rozsvítí poprvé 26. listopadu.

Novou vánoční výzdobu bude mít možná i Jablonec, nákup za 800 tisíc korun bude v polovině listopadu schvalovat městské zastupitelstvo. Pokud s tím budou zastupitelé souhlasit, nově osvětlená bude radnice i sloupy veřejného osvětlení na pěší zóně, stejně jako vánoční strom. "Dominantou plánované výzdoby by měl být motiv sněhových vloček," uvedla mluvčí radnice Markéta Hozová. První rozsvícení nové výzdoby město plánuje na 3. prosince zároveň se slavnostním rozsvěcením vánočního stromu. Novinkou letos v Jablonci bude i dřevěný stánek s občerstvením a dvěma zastřešenými stoly před radnicí. "Prodejem svařáku, čaje a dalšího drobného občerstvení chceme Jablonečanům zpříjemnit předvánoční čas v centru města. Advent má být obdobím setkávání a proč se tedy nesetkat právě u stromečku?" uvedl primátor města Petr Beitl (ODS).

Výzdoba v České Lípě bude v obdobném rozsahu jako v loňském roce, město podle mluvčího města Václava Šámala bude stát zhruba 300.000 korun. Obdobnou částku letos vydá i nedaleký Nový Bor. "Pracovníci nasmlouvané firmy již rozvěšují v ulicích města a na budovy vánoční osvětlení," uvedla mluvčí radnice Radmila Pokorná. Po městě budou tradičně světelné závěsy, girlandy a ozdoby a nasvícené bude sklářské muzeum či radnice. "Letos bude mít novou výzdobu vánoční strom na náměstí Míru, kde probíhá každoroční zahájení adventu," dodala Pokorná. Za nové světelné řetězy, hvězdy a koule ve stříbrno-červené variaci zaplatilo město bez daně 100 tisíc korun.

Turnov v Českém ráji letos zásadní změny nechystá. "Vánoční výzdoba v centru města prošla obnovou v loňském roce, kdy přímo na náměstí byla nově instalována výzdoba simulující padající vodu v kašně," uvedla mluvčí turnovské radnice Anna Šupíková. Podle ní ale uvažují nad novou výzdobou v okrajových částech města.

Autoři | Foto Bezedný Frank

Štítky Liberec, výzdoba, Vánoce, Jana Kodymová, centrum města, vánoční ozdoby, radnice, Jablonec, Liberecký kraj, advent, Jánská, Petr Beitl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec přikoupil novou vánoční výzdobu za milion pro centrum města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.