Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Zámecký park na Sychrově je kvůli pracím i údržbě uzavřen

Zámecký park na Sychhově nedaleko Turnova je kvůli stavebním pracím a údržbě až do poloviny listopadu uzavřen. Poté bude až do jara přístupný zřejmě jen o víkendech.

U zámku je třiadvacetihektarový park v anglickém stylu. Podle kastelána se nyní dokončuje desetimilionová oprava majestátního dvouramenného zámeckého schodiště, jež se nachází u vstupu do parku. Zároveň už začaly práce na vrtech, které mají zajistit dostatek vody pro závlahu parku. "Terén není pro návštěvníky úplně ideální," uvedl kastelán zámku Miloš Kadlec. V parku se navíc provádí nezbytné prořezávání dřevin. Podle kastelána také museli odstranit dva stromy, které spadly při nedělní vichřici.

Kadlec předpokládá, že park bude v každodenním provozu až od jara. "V zimě tolik lidí do parku nechodí a je to náročné na údržbu. Takže asi přes zimu bude otevřený jen na víkendy," dodal kastelán.

Provoz v parku by příští rok neměly ovlivnit ani pokračující práce na vrtech, plánované jsou až do podzimu. "V příštím roce se práce soustředí do zásobní zahrady. Takže návštěvnického provozu se to týkat nebude," uvedl kastelán. Podle něj jde o zhruba třímilionový projekt, na který získali dotaci. Náklady na vodu díky vrtům zámku klesnou asi o 40 až 50 procent, roční úspora tak bude kolem 100 tisíc korun.

Sychrov je národní kulturní památkou a jedna z nejvýznamnějších novogotických staveb v Česku. Zámek je otevřený celoročně. Letos do konce října ho navštívilo skoro 105 tisíc turistů, více návštěvníků měl v kraji z památek jen nedaleký hrad Trosky. Park v anglickém stylu vznikl v 19. století za vlády knížecí rodiny Rohanů. Před dvěma lety byl za bezmála 14 milionů korun revitalizován. Po vykácení náletových dřevin se díky tomu vrátila parku jeho původní kompozice, která napodobuje husí nohu - od parkového průčelí zámku se rozbíhají tři hlavní prostorové osy.

Autoři | Foto Dalibor Naar

Štítky Liberecký kraj, Sychrov, park, údržba, purkrabí, zámek, Turnov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámecký park na Sychrově je kvůli pracím i údržbě uzavřen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.