Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

O pronájmu Ještědu TMR rozhodne příští týden zastupitelstvo. Najde se dost hlasů?

Liberec by měl za pronajmutí lyžařského areálu na Ještědu získat od firmy miliardáře Igora Rattaje milion korun v hotovosti a 4,2 milionu v benefitech pro sportovní kluby. Firma Tatry Mountain Resorts (TMR) navíc uhradí patnáctimilionový dluh městské společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), jež nyní areál provozuje.

Vyplývá to ze smluvní dokumentace, kterou v úterý těsnou většinou schválili radní města. O pronájmu skiareálu bude za týden rozhodovat zastupitelstvo města. Zatím ale není jisté, zda se pro vstup investora najde dostatek hlasů.

Dojednané podmínky se nelíbí koaliční Změně pro Liberec, která je nejsilnější stranou v zastupitelstvu. Má 12 z 39 mandátů. Její zástupci v radě města hlasovali v úterý proti schválení smluvní dokumentace. „Dojednaná výše nájmu mohla být vyšší. Není možno jednostranně odstoupit od smlouvy. Není tam ani přesný rozpis investic, ta ustanovení jsou příliš vágní," uvedl hlavní důvody nesouhlasu s dohodnutými podmínkami ekonomický náměstek primátora Jan Korytář (Změna).

Podle pirmátora lepší podmínky vyjednat nelze

Částku, kterou by město mohlo podle jeho názoru na nájemném získat, neuvedl. Už dříve si ale město nechalo nabídku od TMR posoudit od dvou auditorských firem. Auditoři jedné z nich uvedli, že považují za reálné, aby město žádalo ročně alespoň 4,4 milionu korun.

Primátor Tibor Batthyány (býv. ANO) je ale přesvědčen o tom, že se podařilo dojednat nejlepší možné podmínky. „Spolupráce s TMR znamená ekonomický přínos 5,2 milionu ročně pro městskou pokladnu namísto opakované ztráty 12 až 15 milionů ročně. Navíc TMR uhradí dluh SAJ ve výši 15 milionů," uvedl primátor.

Město hledá strategického partnera pro Ještěd, protože nemá na investice, navíc je areál za současného stavu prodělečný. Město uvádí, že za předchozích šest sezon celková ztráta dosáhla 81 milionů Kč. TMR ve své nabídce uvedlo, že v první fázi investuje 169 milionů korun.

Investice záleží na změnách územního plánu

Další investice ve výši půl miliardy korun závisí na změnách v územním plánu. Ještěd by měla firma provozovat 25 let. „Naším společným cílem je moderní středisko pro občany s celoročním provozem, na což město nemá a nebude mít prostředky," dodal primátor.

Do budoucna by se navíc nájemné pro město mělo zvýšit z jednoho na tři miliony korun. Zvýšit by mělo po realizaci plánovaných investic. Kromě nájemného by mělo město od TMR získat skipasy pro sportovní oddíly v hodnotě 1,4 milionu korun. Sportovní oddíly také dostanou padesátiprocentní slevu na využití areálu pro tréninky a závody. Ušetří tak 2,8 milionu korun. Pokud zastupitelé vstup investora schválí, TMR skiareál převezme letos k 15. prosinci.

Autoři | Foto MML

Štítky TMR, Liberec, Ještěd, Igor Rattaj, Tatry mountain resorts, Sportovní areál Ještěd a.s., investice, primátor, Jan Korytář, Tibor Batthyány, SaJ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O pronájmu Ještědu TMR rozhodne příští týden zastupitelstvo. Najde se dost hlasů?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.