Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Řidiči sanitek trénovali v Sosnové bezpečnou jízdu v zimě

Rychlou, ale bezpečnou jízdu v náročných zimních podmínkách trénovali dnes na autodromu v Sosnové na Českolipsku řidiči sanitek Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Podobný kurz bezpečné jízdy pro ně záchranka uspořádala poprvé, projde jím zhruba třetina řidičů sanitek a takzvaných doktorských vozů. V příštích letech by záchranná služba ráda kurzy opakovala. Záležet ale bude na penězích.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má výjezdové skupiny rozmístěné ve 13 městech. Zaměstnává zhruba 350 lidí a k naléhavým případům může vyslat i vrtulník. "Máme 30 výjezdových skupin a 150 profesionálních řidičů," doplnil mluvčí krajské záchranky Michael Georgiev. Ročně vyjedou záchranáři k více než 50 tisíc případů. Záchrannou službu letos kraj dotuje 179 miliony korun. Od loňského roku funguje v kraji nové operační středisko, jehož vybudování stálo přes 30 milionů korun, záchranná služba investuje i do modernizace svých základen.

Dnešním kurzem prošlo 48 řidičů sanitek a takzvaných doktorských vozů. Pod dohledem zkušených instruktorů si vyzkoušeli, jak se sanitka chová třeba ve smyku, a v bezpečných podmínkách se naučili, jak si s tím poradit. "Řidiči se tu setkají i se situacemi, které běžně na silnicích nepotkávají a naučí se je ovládat, naučí se na ně reagovat. Naučí se bezpečně ovládat vozidlo," řekl záchranář Aleš Pauly. Práce řidiče sanitky je podle něj o to náročnější, že nezodpovídá jen za sebe a svůj vůz, ale také za bezpečnost pacienta a celé posádky.

"Je to první akce svého druhu zaměřená na sanitní vozidla, s tím, že jsme záměrně zvolili ten termín před zimní sezonou. Je to řidičsky to nejnáročnější období - horší povrch, tmavé období. Řidiči sanitek se na rozdíl od ostatních účastníků podobných kurzů učí jezdit bezpečně, ale současně i rychle, protože je dokázáno, že pokud se zpozdí při dojezdu k pacientovi o čtyři minuty, snižuje se jeho šance na přežití o 40 procent. Tady se skutečně hraje o sekundy," řekl Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Podle vedoucího dopravního inspektorátu Policie ČR Česká Lípa Martina Markla je jízda se "zapnutými majáky" pro řidiče extrémně náročná. Je o to složitější, že ostatní řidiči často nevědí, jak se správně zachovat, aby průjezd vozů záchranné služby, policie či hasičů umožnili. Často auto zastaví, a dopravu tak spíš zablokují, místo aby vytvořili uličku, kterou vůz bezpečně projede. Komplikovaný je pohyb vozů zejména na sídlištích, kde průjezd ztěžují zaparkovaná auta. Podobnými kurzy už od loňského roku prošlo podle Markla také 499 řidičů policie v Libereckém kraji.

Autoři | Foto Michael Georgiev

Štítky Sosnová, sanitka, řidič, trénink, Michael Georgiev, Tým silniční bezpečnosti, Roman Budský, zdravotnická záchranná služba, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, okres Česká Lípa, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči sanitek trénovali v Sosnové bezpečnou jízdu v zimě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.