Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dům z 19. století za frýdlantskou radnicí musel k zemi. Torzo hradeb zůstalo zachováno

Dlouho Frýdlant hledal možné využití pro starý dům za radnicí. Býval hospodářskou budovou a později také skladem. Teď už byl prázdný a hlavně staticky narušený, jeho záchrana by stála velké finanční prostředky. A tak se magistrát rozhodl dům zbourat. Jako připomínka zůstane část městských hradeb, které budova využívala jako zeď.

Demolice byla nejzazším řešením. Existoval nápad, že z něj sklad pro krizové řízení, ve kterém by byl zaparkovaný speciální kontejner pro případ živelné katastrofy či jiné mimořádné události.

„Bohužel nám však jako obci s rozšířenou působností nebylo umožněno čerpat na tento projekt finance z Integrovaného regionálního operačního programu na krizové řízení a celý záměr tím padl,“ vysvětlil starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

Další smysluplný záměr pro využití budovy město nenašlo. „Na to, abychom objekt opravili sami z peněz z rozpočtu, v současné době Frýdlant nemá finance, stálo by to několik milionů. Navíc provozování by přišlo na další statisíce korun ročně,“ dodal starosta.

Z budovy z konce 19. století tak nakonec zůstala jen část zadní zdi, což jsou vlastně městské hradby. „Jde o historicky nejcennější část této budovy, která už v podobě před demolicí byla stejně jen částí původní budovy,“ doplnila vedoucí investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant Zdena Ubiasová.

Na místě skladu tak vznikne odpočinkové místo. „Hradby čeká v příštím roce obnova, na kterou chceme získat finance z ministerstva kultury, konkrétně z dotačního titulu na obnovu památek,“ dodala.

Fragment hradeb se tak rozšíří o další místo, už dříve město obnovilo jednu část v Hradební ulici.

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky Frýdlant, radnice, hradby, dům, finance, Dan Ramzer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dům z 19. století za frýdlantskou radnicí musel k zemi. Torzo hradeb zůstalo zachováno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.