Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kostel v centru Liberce dostal zpět vstupní dveře, zatím jen na Vánoce

Řemeslníci při obnově hlavního kostela sv. Antonína Velkého v Liberci po více než 100 letech renovují už několik týdnů i dveře hlavního vchodu, který je kvůli tomu uzavřený. Práce ještě nejsou dokončeny, dnes ale řemeslníci dvoukřídlé dveře vysoké 3,5 metru dočasně osadili zpět, aby bylo možné o svátcích do kostela u radnice chodit hlavním vchodem. Důvodem je očekávaný zájem o vánoční bohoslužby.

"Na tyto bohoslužby přichází větší množství lidí a obávám se, že by nám dva boční vchody nestačily pojmout v krátkém čase tolik lidí," uvedl arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka. Dvě mše, z toho jedna pro rodiny s dětmi, budou na Štědrý den. Další dva vánoční dny se v kostele bude konat po třech bohoslužbách a na Štěpána tam bude ještě vánoční koncert sboru Ještěd.

Po Vánocích si řemeslníci hlavní dveře, jež váží přes 400 kilogramů, zase odvezou k dokončení oprav. "Předpokládám, že do 10. ledna budeme mít hotovo," uvedl truhlář Lukáš Knížek z firmy Durango. Podle arciděkana už renovace dveří byla nutná. "Spodní části byly uhnilé a hrozilo, že by nám dveře přestaly sloužit. Přes spodní část nám navíc do kostela zatékalo," uvedl. Opravit potřebuje i ozdobné kování, spodní bylo zrezivělé a v horní části na mnoha místech růžice vypadly a chyběly. Řemeslníci opravují i další dveře kostela, renovovat budou postupně všech 11, které umožňují vstup do nejstarší stavby města. Některé už jsou hotovy.

Opravy dveří se dělajíjako součást projektu za 13,5 milionu korun, na který získala církev evropskou dotaci. Jako první přišly na řadu letos na podzim kostelní lavice, nyní se dělají dveře a po Novém roce se začne i s postupnou opravou vitrážových oken. Některá se začala už vlastní vahou sypat. Po stranách hlavní lodě kostela je 12 oken s motivem apoštolů, každá vitráž má na výšku tři metry a na šířku 2,5 metru. Sixtinská madona v presbytáři je vysoká pět metrů. V kostele jsou ještě vitráže s motivy zrození a vzkříšení Krista a Nejsvětější Trojice. V další etapě projektu přijde na řadu obnova varhan z 19. století, potrvá zhruba rok a půl.

Trojlodní chrám církev v posledních letech postupně rekonstruuje. Kostel stojí v centru Liberce od konce 16. století, v průběhu minulých staletí se postupně rozšiřoval a poslední větší renovací prošel v 19. století. Tehdy získal i věž vysokou 70,5 metru, jež je nejvyšší ve městě.

Autoři

Štítky Liberec, kostel, rekonstrukce, Vánoce, církev, Radek Jurnečka, Štědrý den, Ještěd, Durango

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel v centru Liberce dostal zpět vstupní dveře, zatím jen na Vánoce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.