Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

K pětadvacátému výročí vzniku České republiky vydala jablonecká mincovna tradiční dukátovou sadu

Od roku 1997 vydává jablonecká mincovna k výročí vzniku republiky každoročně takzvanou dukátovou řadu. Tentokrát jde o kulaté pětadvacáté výročí a lidé se mohou těšit na sadu čtyř mincí s motivy, které reprezentují český stát. Mince už jsou v prodeji.

„Letos je řada věnována 25. výročí založení České republiky a obsahuje čtyři výrazné atributy našeho státu – Ústavu, hranici státu, prezidenta a měnu,“ uvedl Aleš Brix, obchodní ředitel České mincovny.

Jen pro zajímavost, dukátová sada všech čtyř medailí vychází v nákladu pouhých sta kusů. Pokud si ji chcete koupit, připravte si 96 950 korun.

Dukátová řada pochází z dílny předního medailéra akademického sochaře Zbyňka Fojtů, který je mnohonásobným vítězem výtvarných soutěží České národní banky. Reverzní strana je společná všem čtyřem ražbám a nese originálně pojatá heraldická zvířata – českého lva, moravskou a slezskou orlici spolu s nápisy 2018 – 25 LET ČESKÉ REPUBLIKY. Averzní strany pak patří jednotlivým atributům státu.

Všechny čtyři dukátové ražby disponují autentickými dukátovými specifikacemi – hmotnost a ryzost zlata použitého při ražbě vychází ze Svatováclavských dukátů, které jsou považovány za vrcholné dílo českého mincovnictví. Dukátová řada dále vyniká především nadstandardně velkým průměrem ražeb.

Autoři | Foto Česká mincovna

Štítky Mincovna, dukát, republika, výročí, Česko, Česká mincovna, Česká národní banka, Český lev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K pětadvacátému výročí vzniku České republiky vydala jablonecká mincovna tradiční dukátovou sadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.