Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Sto let od založení Československa. Kraj si výročí připomene řadou akcí

Liberecký kraj vydal ke stému výročí vzniku Československa nástěnný kalendář. Historické události připomene také řada výstav, koncertů a dalších kulturních akcí. Jejich přehled najdou zájemci na internetové stránce věnované Roku republiky na webu kraje. Zatím jsou tam zhruba dvě desítky akcí, postupně se ale budou v průběhu roku doplňovat.

Nástěnný kalendář pro rok 2018 představuje na 12 listech v návaznosti na zásadní historické události posledních sta let vybrané momenty spjaté s Libereckým krajem. „Chceme obyvatelům a návštěvníkům Libereckého kraje připomenout historii, kterou prošel sever Čech od roku 1918. Z motivů v kalendáři jsme také udělali putovní výstavu, která bude od března k vidění v deseti městech našeho kraje," doplnila radní pro kulturu Květa Vinklátová.

„Snažili jsme se vybrat oblasti charakteristické pro Liberecký kraj a klíčové události, které zásadně ovlivnily historii celé země i různé části kraje," řekla radní.

Kalendář tak připomíná třeba Rumburskou vzpouru, obsazení republiky nacistickým Německem, osvobození Československa v roce 1945 a následný odsun německého obyvatelstva, znárodňování a kolektivizaci, okupaci v srpnu 1968, ale i sametovou revoluci či odchod sovětských vojsk.

„Historie naší země, tedy i kraje, je komplikovaná a neměli bychom pojmout připomínku vzniku republiky jen jako oslavy s ohňostroji. Je třeba se ohlédnout a hlavně s mladou generací, která většinu klíčových události nezažila, o těchto věcech mluvit," dodala Vinklátová.

První akcí, kterou Rok republiky v Libereckém kraji odstartoval, byl tradiční Novoroční koncert v Městském divadle v Jablonci nad Nisou. V podvečer výročí se pak v České Lípě uskuteční Koncert pro republiku, na kterém ve spolupráci s hudebním festivalem Lípa Musica zazní hudba Bedřicha Smetany v podání první dámy českého klavíru Jitky Čechové.

Velkou výstavu ke stému výročí vzniku Československa připravuje Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. „Výstava se jmenuje '100 let' a měla by být jakýmsi dějinným obrazem sta let od vzniku Československa. Měl by to být průřez nejdůležitějšími událostmi, které se za sto let udály s vazbou na Českolipsko. Budeme ukazovat, jakými dějinnými zlomy si tady to území prošlo," řekl ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Výstava v ambitu se podle něj dotkne vzniku republiky, ale i otázky Sudet nebo období druhé světové války, a otevřena bude od května do konce příštího roku. Další výstavy připravují na říjen v Muzeu Českého ráje v Turnově na Semilsku.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, výročí, Československo, vznik Československa, koncert, Květa Vinklátová, výstava, historická událost, kulturní akce, Česko, druhá světová válka, Bedřich Smetana, Nacistické Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sto let od založení Československa. Kraj si výročí připomene řadou akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.