Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 30. března 2024  |  Svátek má Arnošt
Bez reklam

Z Tanvaldu by měl do několika měsíců zmizet "dům hrůzy"

Z Tanvaldu by měl do několika měsíců zmizet takzvaný dům hrůzy, který stojí v centru města u bývalého autobusového nádraží v Žákově ulici. Čeká se už jen na dokončení převodu nemovitosti na město. Radnice dům kupuje za 3,8 milionu korun. Demolice bude stát skoro 2,2 milionu korun.

Vybydlený čtyřpatrový dům je dlouhodobě ostudou šestitisícového města. V minulosti tam bydlelo i přes 60 lidí, od léta je prázdný. "Byl to polorozpadlý dům ve velmi špatném technickém stavu. V hrozných podmínkách tam žili lidé, kteří na nájem dostávali peníze od úřadu práce," uvedl starosta starosta Vladimír Vyhnálek.

Objekt patří soukromé firmě, s městem už její vlastníci podepsali smlouvu o prodeji. Podle znaleckého posudku měl pozemek s vybydleným domem hodnotu skoro deset milionů korun, město se s majiteli domluvilo na ceně 3,8 milionu korun. "Zaplatíme, až bude dokončený převod na katastru," uvedl starosta.

Radnice chtěla dům zbořit už v závěru minulého roku, její plány ale oddálilo dědické řízení po smrti jednoho z majitelů soukromé firmy, které pozastavilo převod nemovitosti na město. Podle starosty už ale administrativní úkony spojené s převodem opět pokračují. "Demolice by měla začít několik týdnů po dokončení převodu na město," dodal. Demoliční firma by měla dům odstranit nejpozději do poloviny dubna letošního roku.

Radnice zatím neví, co na tomto místě bude. Obytné domy ale určitě ne. "Je to dopravně velmi frekventované místo. Sjíždí se tam auta od Jablonce a Železného Brodu a pak jedou dál do Jizerských hor a Krkonoš," uvedl starosta. V budoucnosti by tam tak mohly být obchody nebo menší průmyslové podniky. "Z hlediska obchodního je to velmi zajímavé místo, hned vedle tam jsou tři markety a všechny bývají plné," dodal Vyhnálek.

Není to poprvé, co tanvaldská radnice kupuje zanedbané domy u bývalého autobusového nádraží. Na konci roku 2005 v dražbě získala za 850 tisíc korun dva domy zvané Titanik a Stará Škola, ve kterých žilo asi 180 sociálně vyloučených lidí. Oba domy nechalo město o rok později zbourat.

Autoři | Foto Tanvald

Štítky Tanvald, demolice, dům, Úřad práce České republiky, Titanic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Memorpha Architektura

Zkuste takový dům za 7 mil. postavit ! Nehledě na to že tím zničíte kulturně historickou stopu kterou nenahradíte již nikdy .... Rekonstruovat se dá dobře za 3 -4 mil kč. To že v současné době není poptávka po bydlení v této lokalitě nemusí nutně vést k demolici památkově vyznamných (když né chráněných) budov - tfuj !

Středa, 10. ledna 2018, 17:32Odpovědět

Z Tanvaldu by měl do několika měsíců zmizet "dům hrůzy"  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.