Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na obnovu kláštera a baziliky v Jablonném přispívají i turisté

Příspěvky od turistů pomáhají dominikánům v Jablonném v Podještědí s opravami kláštera a baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy, která je národní kulturní památkou. V sezoně na prohlídky přicházejí tisíce lidí, další využívají možnosti se v klášteře ubytovat. Pro veřejnost je k dispozici šest pokojů.

V plánech dominikánů je přestavba vnitřních prostor kláštera, aby mohli ubytovaným nabídnout lepší podmínky. Vylepšit je potřeba hlavně sociální zázemí. Druhým důvodem k přestavbě jsou podle Prokopa zbytečně velké pokoje, které dnes řeholníci obývají. V rámci přestavby by je tak uvolnili pro hosty a přestěhovali se do jiné části kláštera. Kolik bude přestavba stát, ještě dominikáni nevědí. "Rozpočet budeme teprve připravovat," uvedl Augustin Prokop, jeden ze čtyř řeholníků žijících v klášteře. Už letos ale nové využití získá chodba v sousedství knihovny. "Přepažíme ji. Jedna část bude sloužit jako přednáškový sál a druhá jako herna pro děti," uvedl řeholník.

Právě rodiny s dětmi patří mezi nejčastěji ubytované. O vznik dominikánského kláštera se ve 13. století zasloužila Zdislava z Lemberka, která je patronkou rodin a v roce 1995 ji papež prohlásil za svatou. "Rodiny sem jezdí už celou řadu let. Velice se jim tady líbí a rády sem jezdí," uvedl Prokop. Podle něj se děti nenudí, i když na pokojích nejsou televizory. "Rodiče to řeší tak, že s dětmi chodí po výletech. Kraj tady je velice krásný," dodal. Ani řeholníci nemají televizi na pokojích, jedna společná je v kulturní místnosti. Připojení k internetu v klášteře je, k dispozici je pro řeholníky i hosty.

V Libereckém kraji jde o jeden z mála klášterů, kde řeholníci ještě žijí. Pouze v Liberci jsou ještě františkáni u kostela sv. Antonína Paduánského. Klášter v Jablonném je podle Prokopa jedním ze čtyř v zemi, které obývají dominikáni. Zájem o řeholní život podle něj není velký. "Žít jako řeholník znamená žít podle nějakých pravidel. To znamená, že si nemohu sám rozhodovat o všem. Na spoustu věcí si musím vyžádat souhlas od představeného. Je tady určitý režim, to znamená společné modlitby, společné úkony," uvedl Prokop. Společný je třeba i fond, kam chodí platy řeholníků. "Když někdo něco potřebuje, tak se to z něj kupuje," uvedl Prokop, který mezi dominikány vstoupil v roce 1970. "Nějakým způsobem jsem cítil, že to mám udělat," řekl pětašedesátiletý muž.

Dominikáni si v Jablonném společně i vaří. Ve službách se s nimi střídají dominikánské sestry, které bydlí v domě naproti bazilice. Nyní jsou v Jablonném tři. Sestry pomáhají řeholníkům i s provozem tohoto poutního místa. Pro návštěvníky je bazilika a část přilehlého kláštera přístupná od května do září. Základní prohlídka je zdarma a je na turistech, zda vhodí dobrovolný příspěvek. Vstupné se vybírá za komentovanou prohlídku a vstup do podzemí. Kromě bohoslužeb a dalších církevních akcí se v bazilice a klášteře konají koncerty, přednášky či akce pro děti. Podle Prokopa potřebuje bazilika velkou rekonstrukci za desítky milionů korun. Snahou je získat na ni evropskou dotaci. Opravit potřebuje krov, fasáda, dožilá jsou některá okna a vyměnit se musí i elektroinstalace.

Autoři | Foto By VitVit (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky Jablonné v Podještědí, klášter, rekonstrukce, bazilika, August Prokop, Zdislava, Antonín z Padovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na obnovu kláštera a baziliky v Jablonném přispívají i turisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.