Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zákupy prošel už podesáté veselý masopustní průvod

Veselý masopustní průvod prošel už podesáté městem Zákupy. Obnovená tradice včera do centra přilákala desítky lidí. Průvod maškar nejprve vyvlekl z radnice spoutaného starostu, aby od něj pod hrozbou stětí vymohl klíče od města. Starosta pak rád klíče od města i vládu nad ním pánu Masopustu na 24 hodin předal. Pak už rozverný průvod za doprovodu bubnu vyrazil na obchůzku městem, aby vyjedl a vypil hospodáře, město vyčistil a nezbedů zbavil.

"Masopust by měl mít na sobě nějakých 365 hadříků nebo třásní, které si ti hospodáři, když se chodí po městě, odtrhávají a dávají si je domů. Mělo by jim to zajistit dobrou úrodu a pohodu bez nemocí během celého roku," řekl Miloš Pacholík z Divadelního spolku Havlíček, který v roli Masopusta dnešní průvod vedl. "Masopust má taky za úkol trošku kočírovat ty maškary, aby nedělaly moc velkej virvál. Musí to být pod kontrolou, protože jinak by nám starosta ten klíč nedal, jedině přes mrtvolu," poznamenal.

Slavnost masopustu je zvyk s pohanskými kořeny, který v jisté podobě slavili už staří Řekové, Římané i Slované. Dnes je to období od Tří králů po předvelikonoční postní období, které začíná 40 dní před Velikonocemi takzvanou Popeleční středou, která letos připadá na 14. února. Masopust tak dává možnost si naposledy užít nejen veselí, ale i dobrého jídla a pití. To dnes čekalo na maškary nejen na jednotlivých zastávkách, ale také u stánků na zákupském náměstí.

Mnohé z masek, které se v masopustním průvodu v Zákupech objevily, pocházely z místní firmy PVO. Společnost jako poslední v Evropě vyrábí papírové masky tradiční více než sto let starou technikou. Od ledna je zdejší výroba na Národním seznamu nemateriálního kulturního dědictví. "Naškrobený papír se trhá na proužky a ručně vmačkává do sádrových forem. Vyrábějí se tak obrovské masopustní hlavy, ale i menší detaily, jako jsou ruce, nohy, ale také třeba nosy nebo uši," popsal postup výroby masek spolumajitel manufaktury Zdeněk Rydygr.

V masopustním průvodu dnes nechyběla tradiční kobyla, medvěd ani další postavy, ale i masky pro masopust ne zcela obvyklé. "Děláme pro místní lidi před karnevalem masky na objednávku, takže jsme dělali třeba Charlie Chaplina nebo třeba rodinu dědečka Hříbečka z Mrazíka, Karkulku a různé Broučky. Je tu hlavně Divadelní spolek Havlíček, který má 80 členů a příznivců, kteří se pro tuto příležitost oblékají do našich masek," dodal Rydygr, který se na organizaci obnovené tradice také podílí.

Autoři | Foto Facebook.com/Zdeněk Rydygr

Štítky Zákupy, masopust, masky, maska, Charlie Chaplin, Velikonoce, Popeleční středa, tradice, Evropa, Mrazík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákupy prošel už podesáté veselý masopustní průvod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.