Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Semilech vymění více než čtvrtinu lamp veřejného osvětlení

Semily vymění ještě letos 274 lamp veřejného osvětlení za úsporná svítidla. Obnoví tak více než čtvrtinu z tisícovky lamp ve městě. Náklady na energie by to mělo snížit na polovinu. Na projekt za tři miliony korun získalo město polovinu z programu na podporu úspor energie ministerstva průmyslu a obchodu. Nového osvětlení se lidé ve vybraných lokalitách dočkají do konce května.

Výměnu osvětlení za úspornější plánuje město v lokalitách Řeky - včetně Kolonky, okolí Komenského náměstí včetně Benešovské, Cihlářské a Vysocké ulice a také v lokalitě Nad Špejcharem. "V rámci projektu dojde nejen k výměně samotných svítidel, ale také k rekonstrukci tří rozvaděčů a osazení tří stabilizačně regulačních jednotek, které zajišťují další navýšení úspor energie," dodala semilská starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Už v roce 2010 plánovala semilská radnice kompletní obnovu veřejného osvětlení v rámci takzvaného EPC projektu, v němž se počítá s postupným splácením nákladů z úspor. Z projektu ale sešlo kvůli vysokým nákladům. Výměna osvětlení by tehdy město přišla na více než devět milionů korun, projekt ale počítal s dalšími úspornými opatřeními v příspěvkových organizacích města, a náklady by se tak podle starostky vyšplhaly k 20 milionům korun. "Zastupitelé nechtěli město na dlouhou dobu tak zatížit," vysvětlila důvody zastavení projektu starostka.

I bez toho ale podle Mlejnkové město postupně veřejné osvětlení obnovuje. "Projekt jsme rozdělili a obnovu děláme postupně," řekla Mlejnková. Řadu lamp nechalo město vyměnit také v rámci obnovy komunikací. "Za poslední roky už jsme tak vyměnili už zhruba třetinu veřejného osvětlení, když opravujeme silnice, vyměňujeme i lampy. V minulosti jsme tak dělali třeba Kozákovskou nebo Bořkovskou ulici," dodala starostka.

Autoři

Štítky Semily, osvětlení, lampa, veřejné osvětlení, projekt, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Lena Mlejnková, Kolonka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Semilech vymění více než čtvrtinu lamp veřejného osvětlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.