Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec chce pokračovat v obnově památek v Zahradě vzpomínek

Liberec hodlá pokračovat v obnově památek v Zahradě vzpomínek v Budyšínské ulici. Město chce zrestaurovat sochy sv. Petra a Pavla. Proto podá žádost o dotaci, která má pokrýt až sedmdesát procent nákladů na restaurátorský zásah. Ten vyjde na zhruba na 220 tisíc korun.

Sochy stojí na pilířích vstupní brány a obě patří mezi zapsané kulturní památky, stejně jako známé hrobky a náhrobky v tomto areálu bývalého hřbitova. V současnosti jsou obě sochy ve velmi špatném stavu. Povrch kamene je silně znečištěn prachovými depozity, mikroorganismy, mechy, lišejníky a napaden přirozenou povětrnostní erozí, která se projevuje drolením kamene a úbytkem kamene.

U sochy sv. Petr dokonce chybí levá ruka včetně atributu a svatozář. K obnově soch už si radnice nechala zpracovat znalecký posudek. „Každoročně se nám daří navyšovat získané dotace na obnovu památek, které byly v minulosti trochu stranou zájmu. Nejde sice o velké částky, ale pozornost je důležité věnovat i drobným památkám,“ řekl náměstek pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Obnova Zahrady vzpomínek probíhá postupně od roku 2013, kdy proběhla rekonstrukce střechy Hübnerovy hrobky. V loňském roce se vnější obnovy dočkala Liebiegova hrobka. Na letošní rok radnice plánuje opravit také tympanon Liebiegovy hrobky a obnovit exteriér a interiér Hübnerovy hrobky.

Foto helal62

Štítky Liberec, Jan Korytář, Zahrada vzpomínek, hrobka, socha, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce pokračovat v obnově památek v Zahradě vzpomínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.