Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj hledá už potřetí památku roku, loni byly hned dvě

Liberecký kraj hledá už potřetí památku roku. Soutěž Památka roku Libereckého kraje má upozornit na úspěšné projekty obnovy kulturních památek. V loňském roce porota ocenila hned dvě památky - obnovu Doleního mlýna v Bradlecké Lhotě na Semilsku a také rekonstrukci zámku Svijany na Liberecku. Zabodovaly svou výjimečností a vlastníci v obou případech dostali i prémii 50 tisíc korun.

"Do soutěže se lze přihlásit od 28.února do 1.června," uvedla mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná. Do soutěže je podle ní možné hlásit nemovité kulturní památky, u kterých byla obnova nebo třeba jen etapa obnovy dokončena v roce 2017. Zároveň musí být dodržen minimální vlastní podíl majitele na realizované obnově ve výši 50 tisíc korun. Památku do soutěže může přihlásit vlastník, jeho pověřený zástupce nebo jiná fyzická či právnická osoba, která má od majitele souhlas se zařazením do soutěže.

"Soutěž má jen jedinou kategorii, do které spadá jak stavební obnova nemovité kulturní památky, tak i restaurování. V rámci hodnocení bude komise zohledňovat záchranu památky z havarijního stavu, který nezpůsobil vlastník dlouhodobým neudržováním, kulturně historickou hodnotu památky v rámci Libereckého kraje a přihlédne i k vyjádření příslušného orgánu státní památkové péče," uvedla krajská radní pro kulturu a památkovou péči Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Obnovu památek Liberecký kraj dlouhodobě podporuje. Loni bylo v rozpočtu na dotace pro oblast kultury určeno deset milionů korun. Letos kraj na přímých dotacích rozdělí 4,9 milionu korun, dalších 11,6 milionu je k dispozici v dotačním programu. Ještě 300.000 korun je v programu na zpracování stavebně historického průzkumu, který slouží jako podklad pro kvalitní obnovu kulturní památky. "Ta částka je historicky nejvyšší, kterou Liberecký kraj na oblast obnovy památek poskytnul. Loni přesáhly požadavky 20 milionů korun a my jsme byli schopni uspokojit jen 48 procent žádostí, což v konkurenci ostatních dotačních programů byl program s nejvyšším přetlakem," řekl vedoucí krajského odboru kultury René Brož.

Autoři | Foto Zámek Svijany

Štítky Liberecký kraj, památky, zámek, hrad, zámek Sychrov, Sychrov, soutěž, okres Semily, Svijany, Bradlecká Lhota, dotace, kultura, Květa Vinklátová, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj hledá už potřetí památku roku, loni byly hned dvě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.