Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šmejdi mají utrum. V Liberci loni nebyla jediná nepoctivá předváděcí akce

Liberecký projekt zaměřený na nepoctivé prodejce se podle radnice osvědčil. Loni na území krajského města neměli ani jedinou předváděcí akci. Ve druhém pololetí Česká obchodní inspekce (ČOI) nezaznamenala dokonce ani žádný pokus o konání nelegální, tedy předem nehlášené akce. Projekt zaměřený proti nepoctivým prodejcům, pro něž se vžilo označení šmejdi podle stejnojmenného dokumentárního filmu, zahájil liberecký magistrát před dvěma lety.

"Dá se říct, že momentálně je projekt Liberec proti šmejdům na svém vrcholu. Dosáhli jsme prakticky eliminace předváděcích akcí a tlačíme na šmejdy i v dalších oblastech především tím, že se nám daří významně veřejně šířit informace o jejich nekalých praktikách," řekl náměstek primátora Ivan Langr (dříve Změna pro Liberec). Projekt už má podle něj republikový rozměr. "Inspirují se jím i další města," dodal.

Podle ČOI se v Liberci neuskutečnila v loňském roce ani jediná klasická předváděcí akce, v posledních šesti měsících pak kontroloři nezaznamenali ani pokus o uspořádání akce nelegální. "Kromě jedné společnosti, která se nechová jako šmejdí, nebyla v období celého roku 2017 v Liberci a okolí nahlášena žádná klasická předváděcí akce. Ty se omezily jen na Raspenavu, Jilemnici, Turnov, Rumburk, Českou Lípu, Nový Bor a Jablonec," doplnila ředitelka inspektorátu pro Ústecký a Liberecký kraj Renata Linhartová.

Podle libereckých městských strážníků se ve druhém pololetí uskutečnily v Liberci jen akce firmy Zepter. "Zajistili jsme je preventivní účastí strážníka - okrskáře. Akce se odehrály dva dny po sobě v listopadu 2017. Nejdříve firma nabízela produkty k léčebným účelům, den poté pak věci do domácnosti. Opět jsme varovali návštěvníky a nezaznamenali jsme žádné problematické pokusy o prodej zboží," řekla mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková.

Liberec vyhlásil nulovou toleranci nepoctivým prodejcům v únoru 2015. Město na projektu spolupracuje s ČOI, policií, Komunitním střediskem Kontakt a dalšími organizacemi pracujícími se seniory. Na nepoctivé praktiky upozorňuje web www.liberecprotismejdum.cz, uskutečnily se besedy se seniory, město vydalo i speciální samolepky na vchodové dveře domů se vzkazem: "Podomní prodej a šmejdy u nás netrpíme!". Na konci loňského roku ve spolupráci s Divadlem F. X. Šaldy a Komunitním střediskem Kontakt vznikly tři speciální videoklipy. "V tuto chvíli se musíme víc orientovat na nové způsoby šmejdích praktik, především telefonické uzavírání smluv, které je předem jen těžko zjistitelné a postižitelné. Momentálně tedy přemýšlíme, jakou cestu zvolit," dodal Langr.

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Liberec, šmejdi, ČOI, městská policie, Ivan Langr, podomní prodej, projekt, Česká obchodní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šmejdi mají utrum. V Liberci loni nebyla jediná nepoctivá předváděcí akce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.