Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Svijanský pivovar začne nabízet nepasterované pivo v plechu

Svijanský pivovar začne dávat na trh nepasterizovaná piva v plechovkách. Podle pivovaru jde o český unikát. Vydrží kratší dobu, proto se většinou nepasterizovaná piva dávají například do tankových restaurací, kde je velká výtoč, v posledních letech se ale rozmáhá i u sudového piva. Včera to řekli zástupci pivovaru při slavnostním otevírání nové plechovkové stáčecí linky. První várky můžou zákazníci ochutnat již před Velikonocemi, pivovar by chtěl nepasterizované pivo v plechu exportovat do okolních států.

Letos by chtěli tamní pivovarníci vyrobit 650 tisíc hektolitrů piva, loni ho navařili rekordních 638 400 hektolitrů. O vyšších cílech zatím ředitel podniku Roman Havlík mluvit nechtěl. "Samozřejmě vyrobit to umíme, ale musíme to i prodat," řekl. Právě většímu exportu by mohla pomoci nově otevřená plnička plechovek, která stihne za hodinu vyexpedovat 15000 půllitrů. Plech je u zákazníků stále více oblíbený, podle sládka Petra Menšíka jsou zákazníci líní pít z lahví, které musí vracet. Podle Havlíka je navíc lehký a snadno exportovatelný.

Pasterizace, tedy tepelné ošetření piva, se provádí kvůli prodloužení životnosti nápoje. Mění však některé senzorické vlastnosti piva. V posledních letech české pivovary spolu i s rozvojem tankových restaurací přecházejí na nepasterované pivo stále více. Svijanský pivovar bude aktuálně pomáhat devátému hospodskému s tanky, na dalších několika se podle Havlíka již aktuálně pracuje.

Pivovar letos investuje do dalšího rozšíření výrobních kapacit. Za 20 milionů korun vybuduje dvě desítky nových kádí spilky o celkovém objemu 4400 hektolitrů pro hlavní kvašení. Spilka je ta část pivovaru, kde pivo kvasí. Kapacita kvasných kádí se tak zvýší o pětinu. Celková roční kapacita pivovaru vzroste na zhruba 800 tisíc hektolitrů.

Pivovar Svijany je největším pivovarem v Libereckém kraji, přitom v roce 1997 mu hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak řadu let podnik také vedl. Letos v dubnu oslaví pivovar 20 let od obnovení výroby. V roce 2016 uskutečnila firma podle informací z obchodního rejstříku zakázky za téměř 1,1 miliardy korun a hospodaření skončilo ziskem 236 milionů korun. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Pivovar investoval za těch 20 let do svého rozšíření a modernizace 800 milionů korun, nejdražší byla právě loni linka na stáčení plechovek za sto milionů. Spilka se od roku 1998 z původních 3300 hektolitrů rozšiřovala už šestkrát. Po dokončení dalších kádí bude mít kapacitu 19 700 hektolitrů. "Vedle rozšíření kapacity hlavního kvašení nás čeká například také instalace nových kompresorů do strojovny a výměna vkladače a vykladače ve stáčírně lahví. Další investice budou směřovat do úseku filtrace piva a čistírny odpadních vod," dodal již dříve sládek Menšík.

Autoři | Foto Pivovar Svijany

Štítky Svijany, Pivovar Svijany, pivo, plechovka, pivovar, Velikonoce, Roman Havlík, Petr Menšík, František Horák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svijanský pivovar začne nabízet nepasterované pivo v plechu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.