Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec bude letos pokračovat ve výměně oken historické radnice

Liberec bude druhou etapou pokračovat ve výměně dožilých oken historické radnice, která letos oslaví 125 let od svého dokončení. Letos se vymění, či opraví 12 oken za 1,3 milionu korun. Třetinu nákladů pokryje dotace státu na regeneraci městských památkových zón.

Město plánuje postupnou opravu, či výměnu zhruba čtvrtiny oken radnice, které nejsou v dobrém stavu. Jedná se o 43 oken, loni v první etapě se jich vyměnilo šest. „Tam se zkoušelo, jestli se budou opravovat stávající okna nebo dělat nové repliky. Památkáři měli trochu obavu z toho, jestli repliky budou dostatečně kvalitní, aby ten rozdíl nebyl poznat," uvedl ekonomický náměstek Jan Korytář.

S provedením replik byli památkáři podle náměstka spokojeni. Proto se při dalších etapách budou používat převážně nově vyrobené repliky. „Z důvodu zachování historické hodnoty a toho, jak to vypadalo původně, se tak menší část oken bude renovovat," dodal Korytář.

Bohatě zdobená liberecká radnice, postavená v letech 1887 až 1893, patří k nejcennějším památkám ve stotisícovém městě. Vzhledem připomíná radnici vídeňskou. V budově se čtyřmi nadzemními podlažími a 80 místnostmi je zhruba 160 oken různých velikostí, ve špatném stavu jsou zejména okna v přízemí. Okna nedovírají, jsou zkroucená a netěsní. Některá nejdou ani otevírat.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky radnice, Liberec, magistrát, okna, výměna, okno, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude letos pokračovat ve výměně oken historické radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.