Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vrací se farmářské trhy. Poprvé se otevřou už ve čtvrtek

Po zimní odmlce znovu startují famrářské trhy v Kostelní ulici v Liberci. Poprvé se v této sezóně otevřou už ve čtvrtek 12. dubna, v sobotu pak proběhne zahájení trhů slavnostní. Lidé si na trzích opět nakoupí čerstvou zeleninu a ovoce od českých pěstitelů, pečivo, maso, uzeniny, sýry nebo koření.

Trhy letos nebudou pouze jeden den v týdnu ve čtvrtek, ale přibude i sobota. „V loňském roce nám mnoho lidí vyčítalo, že děláme trhy jen ve čtvrtek a ne v sobotu, kdy mají lidé volno v práci. Proto jsme se letos rozhodli vyjít jim vstříc a trhy budou každý čtvrtek a sobotu od 8.00 hodin. Pokud se sobotní trhy osvědčí, budeme v nich pokračovat,“ řekl Michal Buzek, ředitel společnosti Elset, která městskou tržnici provozuje.

Trhy se loni do Kostelní ulice vrátily po dlouholeté odmlce, dříve se tu konaly až do osmdesátých let. „Do centra Liberce se podařilo přilákat zpět poctivé zemědělce a prvovýrobce,“ řekl Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje, která stála u zrodu myšlenky trhy v Kostelní obnovit. „Loňská sezóna byla první, ale přesto byla z mého pohledu vydařená, a letos se těším na soboty, o které se trhy rozšiřují,“ dodal Erlebach.

Tržnici vytvoří stánky, které lidé v Liberci dobře znají, o Vánocích a Velikonocích jsou na náměstí před radnicí. Čtvrtky budou podobné jako loni, zaměřené na nákupy. O sobotách se tu lidé i pobaví. „Nebudou jen o nákupu, ale nabídnou také občerstvení a zábavu. Na vybrané soboty chystáme stejně jako loni tematicky zaměřené ‚speciály‘,“ přiblížil Buzek.

Právo pořádat trhy udělil Liberci, tehdy samozřejmě Reichenbergu, císař římský a král český Rudolf II. v roce 1577. Trhy se původně konaly na místě dnešní radnice. Náměstí mělo stejný půdorys, pouze zástavba byla hrázděná. Později se tržiště přestěhovalo ke kostelu, kde zůstalo ještě do osmdesátých let minulého století.

Autoři | Foto MML

Štítky trhy, farmářské trhy, Liberec, Kostelní, Velikonoce, Rudolf II., Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrací se farmářské trhy. Poprvé se otevřou už ve čtvrtek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.