Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Knihovna v nádražní budově, nové prostory ve škole. Turnov rozšíří nabídku volného času

V Turnově, v takzvané části II u vlakového nádraží, se od podzimu rozšíří možnosti, jak trávit volný čas. Město otevře pobočku knihovny v zrekonstruované nádražní budově a další aktivity bude nabízet v budově střední školy v Alešově ulici. Pronajme si druhé patro školy, která patří Libereckému kraji. Město chce tímto způsobem vyřešit nedostatečnou občanskou vybavenost v Turnově II.

„Pro nás je to dobré řešení, jinak bychom museli postavit vlastní objekt. Jen příprava by nám ale zabrala dva roky," uvedl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok). „Rádi bychom knihovnu i prostory ve škole otevřeli 1. září," dodal.

Přeměna nádražních prostor na knihovnu bude stát Turnov asi 800 tisíc korun, k dispozici bude mít město skoro 120 metrů čtverečních.

O vybudování knihovny se podle místostarostky Petry Houškové (Nezávislý blok) hovořilo už asi deset let. „Konečně bude na Turnově II plnohodnotná pobočka," uvedla.

Bezbariérová knihovna bude podle ní v celotýdenním provozu pro děti i dospělé. Měla by sloužit i pro další aktivity. „Třeba by tam mohlo být setkávání seniorů univerzity třetího věku nebo pobočka informačního centra mládeže," uvedla Houšková.

Podle ní tam zřejmě vznikne i malé infocentrum se základními informacemi pro turisty. Turnov by měl za využití prostor platit roční nájemné asi 60 tisíc korun plus náklady na energie.

Ve střední škole město využije celé druhé patro. Podle předběžné dohody s krajem si 1400 metrů čtverečních pronajme na deset let. „Je tam 11 tříd, k tomu deset kabinetů a další zázemí. Je to k okamžitému nastěhování, není potřeba dělat žádné velké úpravy," uvedla Houšková. Město tam chce vytvořit plnohodnotnou pobočku Střediska volného času Žlutá ponorka a v případě zájmu i pobočku základní umělecké školy.

Několik tříd dostane k dispozici také základní škola u nádraží. „Praská ve švech a hledá prostory pro družiny, takže by zde měla vyčleněné třídy pro odpolední program a krásně by se propojily družiny a volnočasové zázemí, kdy by děti na jednom místě měly kompletní celoodpolední vyžití," dodala místostarostka.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Turnov, volný čas, nádraží, knihovna, Liberecký kraj, Tomáš Hocke, střední škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna v nádražní budově, nové prostory ve škole. Turnov rozšíří nabídku volného času  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.