Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Je těžké být vegetariánem? Kde se v Liberci najíst bez masa

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Ve světě se rozrůstá komunita vegetariánů a veganů. Je to nový trend jako ještě nedávno například cigarety? Hledáme naši individualitu a jedinečnost i skrze jídlo? Odpůrci tohoto způsobu stravování si myslí, že ano. Myslí si, že se jedná o jakousi pózu, snahu být zajímavější. Pravý důvod je ale jinde. K tomuto odlišnému způsobu stravování může vést spousta důvodů.

Ale ať už se člověk stane vegetariánem nebo veganem z toho, či onoho důvodu, musí se vypořádat s odporem a nepochopením většiny lidí. Ve skupině je separovaný. Proč? Rozhlédněme se kolem nás – McDonald´s, KFC, Kebab. Když se člověk chce jít ve městě rychle někam najíst, nenajde moc míst, kde by vycházeli vstříc vegetariánům, natož veganům. Nedej bože, chceme-li se jít najíst s přáteli, kteří maso jedí. Celá skupina se přeci nebude omezovat kvůli jednomu člověku.

Kam se tedy liberečtí vegetariáni mohou jít najíst? Máme tu pouze pár restaurací, kam se vydat. Kousek od radnice se nachází Ananda. Dá se zde najíst „za pár kaček“ z širokého výběru denního menu, ale i stálé nabídky. Ale že byste si zde poseděli s knížkou v ruce? Nebo si prolistovali denní tisk? Či v klidu koukli, co nového Drbna přidala? Na to moc nejsou prostory uzpůsobeny. Vejde se tam zhruba třicet lidí. Roh restaurace připadá dětskému koutku, takže pokud hledáte klidné místo pro oběd mezi prací, raději berte jídlo s sebou.

Poněkud klidnější místo k poobědvání najdete v ulici 5. května v Mikyně. Ne, není to pravopisná chyba, opravdu se takto bistro jmenuje. Opět tu ale narážíme na problém se sezením. Najdeme tu přibližně stejný počet míst, jako tomu bylo v Anandě. Návštěva se nám tu ale lehce prodraží. Pokud se chcete najíst pod 100 Kč, dáte si maximálně polévku či chlebíček nebo dort ke kávě. Nicméně gurmánský zážitek z jídla určitě stojí alespoň za ochutnání. Nebo načerpání inspirace k domácímu kuchtění. Na webu Mikyny si dokonce můžete najít recepty na určitá jídla, které jste zde měli možnost ochutnat.

Jsou nějaké další možnosti, kde se dá dobře najíst, když chci vynechat maso, ale už mám dost smažených sýru, hermelínu a podobných „vegetariánských jídel“, která mi nabízejí v klasických restauracích? Já už o ničem nevím a mrzí mě to. Ráda chodím ochutnávat nová jídla a hledat nové recepty, které bych mohla vyzkoušet sama. Nevím, jak Vás, vegetariánští Liberečáci, ale mě nebaví jíst pořád dokola - těstoviny se zeleninou, rýži se zeleninou, těstoviny se zeleninou, rýži se zeleninou, pozor změna: fazole se zeleninou.

Autoři | Foto Alexandra Plešingerová

Štítky Liberec, vegetarián, restaurace, maso, zelenina, rýže, těstoviny, kebab, jídlo, káva, sýr, polévka, McDonald's

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je těžké být vegetariánem? Kde se v Liberci najíst bez masa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.