Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Parkování na úkor zeleně? Na Kunratické vznikla i petice

Zachovat zeleň, nebo rozšířit parkování? Jenže jak? To je nyní jádrem sporu, který se rozhořel na sídlišti Kunratická. Tedy pouze v jeho části na souběhu ulic Olbrachtova a Sněhurčina. Na začátku byl požadavek na rozšíření počtu parkovacích míst, problémem je, že místní se nemohou s magistrátem dohodnout na ideálním řešení.

Situace je nyní taková, že mezi paneláky je špatná situace s parkováním. A tak tu má vzniknout prodloužení slepé ulice s točnou, na které pak bude i několik nových parkovacích míst.

To se ale nelíbí části místních, která by kvůli tomu přišla o další zeleň. „Zamýšlený záměr vstupuje do obytného prostoru jako slon do porcelánu,“ říká jeden z dotčených obyvatel Pavel Hruška.

O stavbě se dozvěděli až při označování stromů

Sám říká, že se o situaci začal zajímat ve chvíli, kdy začalo označování stromů před jejich kácením. Do té doby prakticky nikdo z obyvatel domů netušil, že se něco chystá. A tak vznikla i petice, která chce stavbě parkoviště zabránit. Podepsala se řada místních a Hruška se stal předsedou petičního výboru.

Ideální řešení pro všechny zúčastněné by tu přitom bylo. Už v roce 2015 přišla od skupiny obyvatel na město žádost o rozšíření stávající komunikace. Má to ale háček. „Bohužel stavebně technické předpisy nám neumožňují toto prosté řešení, ale vyžadují zakončení takové ulice prostorem k otáčení vozidel,“ vysvětlil primátor města Tibor Batthyány s tím, že původním záměrem bylo skutečně pouze rozšířit tuto slepou komunikaci.

„Zásah s negativními účinky dopravy zásadně snižuje kvalitu prostředí pohody bydlení. Odstavná parkování jsou navržena v hlubokém terénním zářezu jištěným masivní gabionovou zdí o výšce dvou metrů s velmi nepřehledným příjezdem,“ popsal Hruška řešení, které je aktuálně na stole.

Město pak přišlo ještě s jedním návrhem, kdy by vznikla pouze točna bez parkovacích míst. „To je v podstatě to samé, jako původní návrh - nehospodárná stavba s minimální efektem," dodal.

Sousedé se neshodnou?

Podle primátora se jedná o poměrně běžný sousedský spor. „Jedni potřebují řešit problém a druzí, kteří tento problém nemají, nechtějí nic obětovat ze svého komfortu bydlení a problémy sousedů je nezajímají,“ myslí si.

Tomu ale Hruška oponuje. „Petici podepsali i lidé, kteří nevlastní garáž a řeší problém s parkováním, přesto tento záměr nechtějí,“ říká.

Každopádně stavět se zatím nebude, dokud se lidé v lokalitě neshodnou. Podle předsedy petičního výboru sami obyvatelé vymýšlí další řešení, které by bylo vhodné pro všechny.

Autoři | Foto

Štítky Kunratická, parkování, petice, Liberec, Sněhurčina, Olbrachtova, Pavel Hruška, Tibor Batthyány

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkování na úkor zeleně? Na Kunratické vznikla i petice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.