Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Archeologové budou u Turnova odhalovat 3000 let staré sídliště

Pozůstatky sídliště z období 1000 let před naším letopočtem se zřejmě ukrývají pod parcelami v Přepeřích u Turnova, kde by mělo stát sedm rodinných domů. Archeologové z turnovského muzea budou území zkoumat do podzimu. Záchranný výzkum začal tento týden. Liberecký kraj na vykopávky uvolnil zhruba milion korun.

Archeologové jsou o existenci zhruba 3000 let starého sídliště přesvědčení díky nálezům ze tří sousedních parcel, kde se dělaly výkopy pro kanalizaci a vodovod. „Zachytili jsme tam kulturní vrstvu z pozdní doby bronzové a starší doby železné," uvedl archeolog Jan Prostředník.

Podle něj v zemi objevili pozůstatky několika zásobních objektů, které sloužily jako sila. Svědčí o tom nalezené obilí. Turnov a jeho okolí je považováno za místo nejstaršího osídlení v Libereckém kraji a nálezy z dřívějších období tam nejsou neobvyklé.

Jeden význačnější nález mají archeologové z letošního roku z jiného místa v Přepeřích. „Objevili jsme tam pozůstatky sídliště z mladší doby kamenné," uvedl Prostředník. V zemi byly kamenné sekerky, fragmenty nádob či rozpadlá pec.

Podle archeologa to bylo obvyklé sídliště té doby. „Podobné jsme zkoumali kilometr odtamtud při archeologickém průzkumu na Kamaxu v roce 2008, jiné v Maškově zahradě v Turnově. Je to další skládačka do mozaiky," dodal.

Archeologové letos zkoumali také některá místa přímo v Turnově, zřejmě nejzajímavější jsou nálezy z Palackého ulice v centru města. „Objevili jsme linii renesančních domů, které zanikly při požáru někdy v 18. století. Vedle domů byla nalezena i odvodňovací štola, o které se nevědělo a která propojovala náhon s Jizerou," uvedl Prostředník.

Štola je podle něj zřejmě ze začátku 18. století. V Palackého ulici archeologové nalezli i původní pilíř mostu. „Takže víme, že náhon měl jinou dimenzi než dnes. Byl o tři metry posunut z města ven," dodal archeolog.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky archeolog, Turnov, vykopávky, sídliště, Liberecký kraj, Přepeře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové budou u Turnova odhalovat 3000 let staré sídliště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.