Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Město nechalo zajistit skalní masiv na Horákovce. Minimálně dvakrát ročně ji musí monitorovat

Po Liberci je několik skalních masivů, které musí město udržovat. V těchto dnech tak probíhá sanace skály na třídě Dr. Milady Horákové nebo ve Svatoplukově ulici, kde už byl masiv v havarijním stavu.

Stav skály na Horákovce u domu 146/99 řeší město dlouhodobě. Právě v těchto dnech tam dokončuje zajišťovací práce.

„Spočívaly v odstranění porostu a náletových dřevin ze svahu, očištění skalních stěn a svahů, a to včetně odtěžení nestabilních bloků, vyzdění podezdívek, provedení zajištění skalních stěn a svahů speciálními ocelovými sítěmi, protierozními sítěmi, biopásy a také v zajištění stability skalních bloků pomocí kotvení,“ popsala mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Poté musí město minimálně dvakrát ročně dělat geotechnický monitoring. Sanace přijde Liberec na asi 4 miliony korun, část peněz získá od státu.

V současné době také probíhá oprava opěrných zdí ve Svatoplukově ulici, které byly již delší čas v havarijním stavu. „Tyto zdi drží poměrně prudký svah porostlý zelení směrem od ul. Stinná. Oprava je navržena tak, aby byl zachován původní vzhled stávajících zdí, které jsou obloženy žulovými hrubě opracovanými kvádry, a to včetně délky a výšky zdí,“ dodala mluvčí. V jednom místě ale musela být zeď zcela rozebrána a opět postavena. Náklady se v tomto případě vyšplhají na milion a půl korun.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberec, skalní masiv, sanace, Milada Horáková, svah

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město nechalo zajistit skalní masiv na Horákovce. Minimálně dvakrát ročně ji musí monitorovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.