Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rekonstrukce úpravny vody v Bílém Potoce skončí za půl roku. Z původní stavby zbyly jen zdi

Přesně rok už trvá rekonstrukce úpravny vody v Bílém Potoce. Projekt za více než dvě stě milionů korun přinese lidem na Frýdlantsku kvalitnější vodu a především ji bude dostatek. Hotovo bude na konci tohoto roku.

Z původní stavby zbyly jen obvodové zdi, zbytek je úplně nový, stejně jako akumulační vodojem v areálu, který je třikrát větší než ten původní. „V této chvíli má samotná úpravna nosné konstrukce buď sanované, nebo nové, má novou sedlovou střechu, která lépe zapadá do rázu krajiny v Bílém Potoce a začíná instalace nové technologie do ní,“ říká ředitel Frýdlantské vodárenské společnosti Petr Olyšar.

Součástí projektu jsou vedle prací v areálu úpravny vody v Bílém Potoce i práce na vodojemech v Lázních Libverda. „Z původní kapacity 1650 kubíků vody se obnovou jednoho vodojemu a stavbou dalšího, více než dvojnásobného, dostaneme na celkovou kapacitu 4000 kubíků upravené vody,“ podotýká ředitel FVS.

V rámci projektu za více než 214 milionů korun ještě dojde v Lázních Libverda k dostavění druhé půlky nového vodojemu a sanaci stávajícího vodojemu, v Bílém Potoce pak především k instalaci nové technologie a přechodu na ni.

„Nová úpravna vody bude mít okamžitou kapacitu o 10 litrů za sekundu větší, celkově 35 litrů za sekundu. Zatím je voda upravována stávající technologií. Ve chvíli, kdy bude instalována nová společně s novým systémem řízení úpravny vody a vodojemů, dojde k přechodu na tuto novou technologii,“ popisuje Petr Olyšar.

Stará úpravna vody už nesplňovala technické parametry.  „Při přívalových nebo delších deštích nedokázala vyřešit problém se zákalem vody v Hejnicích, Raspenavě a okolních obcích. Nová technologie a související zvětšené akumulace to zvládnou,“ vysvětlil už dříve Olyšar.

Vodárna v Bílém Potoce zajišťuje vodu pro deset tisíc obyvatel Hejnic, Raspenavy a okolních obcí.

Důležitá byla i kvůli chystanému rozšíření dolu Turów, kdy se očekává úbytek spodních vod na Frýdlantsku.

Autoři | Foto FVS

Štítky rekonstrukce, FVS, úpravna vody, Bílý Potok, potok, technologie, projekt, Frýdlantsko, Frýdlantská vodárenská společnost, Lázně Libverda, Raspenava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce úpravny vody v Bílém Potoce skončí za půl roku. Z původní stavby zbyly jen zdi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.