Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Houby v Libereckém kraji moc nerostou, v lesích je sucho

Houby v Libereckém kraji na začátku prázdnin rostou málo. Srážek bylo málo a v lesích je sucho. I tak se dají ale nalézt podle oslovených houbařů hřiby, jedlé muchomůrky růžovky přezdívané masák a občas i kozáky či holubinky.

Kolem Liberce houby skoro vůbec nerostou. „Přineseme pár růžovek, sem tam nějakou holubinku, jednoho dva (hřiby) kováře. Zatímco loni v tuto dobu nebyl problém přinést košík kdykoliv," řekl mykolog Zdeněk Pelda.

Obdobné je to podle něj i v dalších částech libereckého regionu. „Lze říci, že Liberecko je na tom s houbami špatně, nejblíže zaregistrované nálezy mám ve Smržovce," uvedl.

I když jde podle něj o období chudé na houby, skladba je různorodá. „Jak bývá zvykem, když je sucho, rostou hřibovité houby, ty to snáší nejlépe. Jsou také růžovky, sem tam nějaké holubinky," dodal.

Houbař Filip Marek našel v lesích u Škodějova nedaleko Semil v sobotu i kozáky. „Na jednom místě jich bylo asi deset a asi o kilometr dál jsem našel pět velkých hřibů. Jinak jsem při dvouhodinové procházce viděl asi jen 15 jiných hub, které nesbírám," uvedl.

Málo hub se nachází i v okolí Lomnice nad Popelkou v Českém ráji. „Je to hodně slabé, zapršelo tady jen lehce a lesy jsou suché," uvedla mykoložka Jana Čapková.

O víkendu byla v Podtroseckém údolí a ani tam nebyla příliš úspěšná. „To byla jedna holubinka na kilometr čtvereční," odhadla.

Lepší by podle ní mohla být situace ve směru na Krkonoše. „Tam se dají snad najít růžovky," dodala.

Sucho je i v Jizerských horách, houby se vyskytují lokálně a není jich mnoho. „V sobotu jsme měli houbařskou vycházku. Byly lokality od sebe vzdálené cca tři až čtyři kilometry. Z jedné jsme přinesli pěkné hříbky a z druhé nic," uvedl zkušený houbař z Velkých Hamrů Petr Hampl.

Domů si v těchto dnech přináší i několik druhů holubinek. „Vyškvařím je se syrovým sádlem jako škvarky a s medvědím česnekem to je laskomina," dodal.

Autoři | Foto Vaše Fleišman

Štítky houby, mykolog, lesy, les, Liberecký kraj, holubinka, houbaření, Liberec, Smržovka, Petr Hampl, Jana Ebertová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houby v Libereckém kraji moc nerostou, v lesích je sucho  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.